`We moeten toch werken?'

De FNV zorgde vanmorgen voor stille treinstations in Den Haag. Reizigers morren, demonstranten twijfelen aan het nut.

Ongelukkig, verkeerd getimed, zinloos en vervelend. De vakbond FNV Bondgenoten krijgt weinig steun van de reizigers die vanochtend voor niets naar Den Haag Centraal Station zijn gekomen.

Op de stations in Den Haag is er vandaag geen ochtendspits. In de stationshal van CS overheersen de gele hesjes en rode petten van NS-medewerkers die tientallen gestrande reizigers weer op pad proberen te helpen. Zoals Samira Burak, werkzaam in de thuiszorg. Zij wist niets van de staking en belt haar baas; iemand moet haar patiënten overnemen. De actie is ongelukkig, vindt ze. ,,We moeten toch allemaal naar ons werk?''

De poging van de FNV om het treinverkeer te ontregelen heeft wel voor extra drukte op de weg (zeventien kilometer file) tussen Utrecht en Den Haag gezorgd, maar verder bleef de overlast beperkt. Iedereen had zich voorbereid. Op de website voor het openbaar vervoer werd veel naar alternatieve routes gevraagd.

De vakbond protesteert in de aanloop naar het najaarsoverleg dat vandaag plaatsheeft, tegen de bezuinigingen van het kabinet. De NS reageerde op het voornemen van de vakbond door zelf het treinverkeer van en naar Den Haag tot tien uur stil te leggen, om het vastlopen van de dienstregeling te voorkomen. Volgens het bedrijf zijn de acties misplaatst omdat de vakbond tegen het kabinet protesteert – niet tegen de NS. Het spoorwegbedrijf wil de schade op de FNV verhalen.

De actie heeft indirect gevolgen voor een demonstratie van de ambtenarenbond AbvaKabo. Op het Spuiplein vertellen twee demonstrerende ambtenaren van het ministerie van VWS dat veel collega's thuiswerken of vrij hebben genomen. Dat geldt niet voor André Gouka, die bij de Belastingdienst werkt en in Schiedam woont. Om te kunnen werken én demonstreren bleef hij vannacht in Den Haag slapen. Of het helpt vraagt hij zich af, hij ziet het meer als ondersteuning voor de onderhandelaars. Peter van den Togt, die voor Defensie op vliegveld Valkenburg werkt, is ervan overtuigd dat het kabinet zonder de demonstraties ,,zijn gang maar zou gaan''.

Reizigers op het station betwijfelen het nut. ,,Staken is het uiterste middel, maar de besprekingen met de regering zijn nog in volle gang'', zegt Daniel Bonacic. ,,De stakers kunnen niet eens duidelijk maken wat hun eisen zijn. Wat betekent dat nou, Het kan socialer, beter?''

Volgens de FNV heeft een meerderheid van de Nederlanders kritiek op het kabinetsbeleid, aldus een opiniepeiling die de vakcentrale vanmiddag publiceerde. 38 procent wil tot actie overgaan, met één kanttekening: er is een voorkeur voor petities of e-mailacties.

Een NS-medewerker dat de actie vandaag vooral onwetende buitenlanders treft. Toch is het een Duitser op weg naar Stuttgart die voor de staking begrip kan opbrengen: ,,Het stakingsrecht is van ons allemaal''. Voor zwervers op het station is de staking een buitenkansje: de koffie is gratis, NS betaalt.