Kunstschilder Mathieu Ficheroux (77) overleden

Afgelopen zaterdag is op 77-jarige leeftijd de Rotterdamse kunstenaar Mathieu Ficheroux overleden. Ficheroux was een van de bekendste na-oorlogse kunstenaars van Rotterdam. In de jaren zestig werd hij bekend met roze en bruine schilderijen, objecten van kunststof en lichtreliëfs (sleeping pieces), waarin erotiek en vervreemding belangrijke thema's waren.

In 1969 ontving hij voor zijn werk de Hendrik Chabotprijs van de stad Rotterdam. In de jaren zeventig verbeeldde Ficheroux de vergankelijkheid in lijsten en beschadigde schilderijen, gevolgd door werken in een meer organische stijl. De laatste jaren legde hij zich toe op fijne potloodtekeningen. Begin jaren zeventig drong hij met een groep collega's bij de Rotterdamse Kunststichting aan op meer kunst in de openbare ruimte. Het leidde tot het project Townpainting, waarvan Ficheroux' geschilderde portret van Multatuli (1974, nu hoek Van Oldebarneveltstraat/Mauritsweg) een van de eerste resultaten was. Van Ficheroux staan nog twee werken in de openbare ruimte van Rotterdam: het monument voor zanger Louis Davids in de vorm van een gebarsten langspeelplaat (1983, hoek Zandstraat/Raamplein) en Het vergeten bombardement (1993), een herdenkingsmonument van stalen cijfers (1-9-4-3) in Bospolder.