Vriendin ontvoerder dankt dorp voor steun

,,Een akelige droom, een nachtmerrie. Het gevoel: ik word zodadelijk wakker en dan is alles weer normaal.''

Hannelore, de vriendin van de ontvoerder van de 11-jarige Lusanne van der Gun, bedankt in een open brief in de dorpskrant van haar woonplaats Ryptsjerk haar dorpsgenoten voor hun steun. Het is voor het eerst dat de vrouw naar buiten treedt. Haar vriend, Simon S. (63), werd op 5 september gearresteerd in de woning van de vrouw in het Friese Ryptsjerk. Hannelore wist niet wat haar overkwam.

Ze schrijft: ,,Schrik, een schok. Een heleboel mensen. De deur werd met geweld opengebroken. Ze stormden met veel geschreeuw naar binnen. Ik was heel erg bang. Wist niet wie ze waren. Tot iemand mij wegleidde en zei: doe maar rustig. Wij zijn van de politie.'' Ze zegt dat ze pas te horen kreeg wat er aan de hand was toen Simon was weggevoerd. ,,Ongeloof. Dat kan niet, dacht ik. Afschuwelijk. Maar het is wel zo.''

Lusanne van der Gun uit Oldeberkoop werd op 25 augustus ontvoerd, toen ze met een vriendinnetje naar school fietste. Twee dagen daarna werd ze vrijgelaten in Venlo. Haar ontvoerder eiste, zo werd naderhand bekend, 200.000 euro losgeld, wat niet betaald is.

Hannelore schrijft dat ze aanvankelijk vreesde voor de reacties van de Ryptsjerkers. ,,Ik was bang om weer naar mijn huisje te gaan, waar ik zo graag woon.''

De politie was echter nog maar net weg, toen de eerste buren, vrienden en kennissen zich al meldden om zich over haar te ontfermen. Ze kreeg ook veel opbeurende tekeningen van dorpskinderen. ,,Zonder te vragen hoe of wat kreeg ik alle steun, hulp en vooral veel liefde. Geen minuut ben ik alleen geweest, zelfs

's nachts niet.''

Hannelore schrijft dat ze in Ryptsjerk oud wil worden.