Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer een reportage over een van oorsprong Nederlandse therapie: snoezelen. Wereldwijd wordt deze methode toegepast om het leven van dementen en geestelijk gehandicapten zo aangenaam mogelijk te maken. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Reportage uit Noord-Korea waarin de vraag aan de orde komt of het land kernwapens heeft. Verder aandacht voor het boksboek Greatest Of All Time - A Tribute to Muhammad Ali en een debat over het al dan niet verbieden van kraken. Ned.3, 22.22-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Nieuw economisch peil: Boerenverdriet. Reportage van Joost de Haas over de veelbelovende melkveehouderij van Jamaica die geen kans krijgt omdat het land wordt overspoeld door gesubsidieerde melkpoeder uit Europa. Boeren uit Jamaica die keihard werken aan de opbouw van hun melkveebedrijven moeten concurreren met moderne Nederlandse boeren, die ook zonder subsidies wel zouden overleven. Ned.3, 20.00-20.30u.

Japanse krasse knarren. Franse reportage over ouderen in Japan die steeds meer gedwongen worden tot op hoge leeftijd te blijven werken. Over 50 jaar zal 1 op de 3 Japanners ouder zijn dan 65 jaar. Economisch gezien kun je over enkele decennia niet meer met pensioen. Zo'n scenario dreigt ook voor Nederland. Ned.3, 20.30-21.00u.

Dokwerk: The devil is in the detail. Eerste deel van een tweeluik over de krant Het Parool dat begin dit jaar uit PCM stapte en met een Belgisch krantenbedrijf verder ging. Documentairemaker Frans Bromet mocht negen maanden lang de ontwikkelingen binnen het bedrijf volgen. Ned.3, 21.00-22.00u.

Dokument: Operatie Schoterhof. Tweede deel van een vierluik over de bewoners van het Haarlemse verzorgingshuis Schoterhof die voor renovatie van het centrum naar noodwoningen moesten verhuizen. Ned.1, 23.05-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprek met Fuad Hussein, een Nederlandse Irakees in de overgangsregering in Irak en cabaretier Marc-Marie Huijbregts. Deze laatste zal in het toneelstuk Amadeus de rol van Mozart spelen. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT & SPORT

In de ban van de sport: Escape from Westbury. Zie tv-vooraf. RTL5, 19.55-20.45u.

Villa Felderhof. Gasten zijn soapactrice en presentatrice Katja Schuurman en schrijver, performer Hans Dorrestijn. Ned.1, 21.07-22.02u.

CONSUMENT

Radar. Oproep om deel te nemen aan een testpanel. Mensen die bereid zijn vragen te beantwoorden over hun leefsituatie en uitgavenpatroon, zullen bij enquêtes worden ingeschakeld om als consument bedrijven en politiek te beïnvloeden. Ned.2, 20.25-21.00u.

FILM

Conspiracy Theory (Richard Donner, 1997, VS). Thriller met spectaculaire achtervolgingen, schietpartijen en twee supersterren: paranoïde taxichauffeur Mel Gibson waarschuwt overheidsdienaar Julia Roberts voor aanslag op de president. SBS6, 20.30-23.35u., met reclame en nieuws.

L'aigle à deux têtes (Jean Cocteau, 1948, Fr.). In barokke verfilming van zijn eigen, succesrijke toneelstuk gunde filmdichter Cocteau zijn favoriete acteur Jean Marais de hoofdrol van revolutionaire dubbelganger van een vermoorde, 19de eeuwse koning. Hij is van plan de koningin (Edwige Feuillère) om te brengen, maar wordt verliefd. TV5, 22.30-24.00u.

.A Streetcar Named Desire (Elia Kazan, 1951, VS). Fameuze verfilming van stuk van Tennessee Williams maakte ster van Marlon Brando. Zijn dierlijke Stanley Kowalski belaagt in New Orleans wanhopige schoonzuster Blanche DuBois (Vivian Leigh): Method acting ontmoet Brits maniërisme. Morgen, BBC2, 14.30-16.30u., zwart-wit.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van activiteitenbegeleider Isidoro Manuel Dourado dos Santos een deel uit de radiofeuilleton naar het gelijknamige toneelstuk Zog van Peer Wittenbols. Voorts vertelt dichter Moustafa Stitou over zijn werkplek. 747AM, 22.02-0.02u.

De broncode. Eerste deel van een tweeluik over de uitvinding van elektrotechnicus Jan Sloot uit Nieuwegein om videobeelden duizend keer sneller dan nu via internet te distribuëren. Met hulp van oud-Philips-man Roel Pieper krijgt hij investeerders enthousiast. Hij overlijdt echter aan een hartaanval en neemt de technische uitvoering van zijn idee mee in zijn graf. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.