Sneijder belichaamt toekomst van Oranje

Een overbodige kwalificatiewedstrijd voor het EK greep Dick Advocaat aan om een voorschot te nemen op de toekomst. Door het ontbreken van een aantal basiskrachten die om uiteenlopende redenen niet beschikbaar waren werd de doorgaans conservatieve bondscoach tegen Moldavië wel gedwongen enkele `jonge' spelers een kans te geven. Met name Ajacied Wesley Sneijder maakte daar optimaal gebruik van.

Normaliter ontbeert Oranje een middenvelder die met een directe pass een van de topspitsen in stelling kan brengen. Maar dat euvel lijkt in de toekomst verholpen. Het gemak waarmee de negentienjarige Sneijder zijn teamgenoten aanstuurde, was veelbelovend. Al kon de moeilijkheidsgraad voetbaldreumes Moldavië als opponent niet al te hoog worden genoemd.

Bij Ajax heeft Sneijder niet eens een basisplaats. Daar wordt hij in feite in zijn ontplooiing geremd door een ander talent, Van der Vaart. Maar zoals de tiener zelf tot zijn genoegen constateerde, zag Advocaat wel kans een elftal te smeden waarin beiden konden optreden. Aanvankelijk liepen de twee producten van de Amsterdamse school elkaar inderdaad een beetje in de weg, maar naarmate de wedstrijd vorderde, liet Sneijder zich wat terugvallen om vanuit de eigen helft de lijnen uit te zetten.

Van der Vaart loste dat probleem op door in de ogen van Advocaat te ver vooruit te spelen. Zijn gretigheid om te scoren is ook bij Ajax bekend. Daar hebben ze zijn voorliefde om dicht bij het vijandelijke doel te penetreren zelf in de hand gewerkt toen er vorig seizoen een spitsenprobleem was. Het gevolg is nu dat er wel wat valt aan te merken op zijn verdedigende werk bij balverlies. Als Van der Vaart de nieuwe linkshalf van Oranje wil worden, zal hij zich zeker op dat terrein verder moeten bekwamen.

Zaterdagmiddag zag de Sneijder op een flap-over bij de wedstrijdbespreking tot zijn niet geringe verbazing dat zijn naam voorkwam in de opstelling. ,,Natuurlijk hoopte ik er wel een beetje op omdat Van Bommel en Davids door schorsingen ontbraken. Maar ik was toch verrast omdat ik bij Ajax geen basisplaats heb. En ik moet zeggen dat er heel wat door me heen ging toen ik het zag'', vertelde de youngster in de catacomben van het PSV-stadion.

Hoewel Advocaat vaak is verweten dat hij niet bereid is nieuwe krachten in te passen, durfde hij het wel aan Sneijder in een heel vroeg stadium bij het Nederlands elftal te halen. De middenvelder heeft zich dit jaar pas na de winterstop bij Ajax aangediend, maar debuteerde al op 30 april in de oefenwedstrijd tegen Portugal. Toen mocht hij na rust invallen, nu speelde hij een hele interland.

Het geslaagde experiment sloeg de deur naar Oranje voor Clarence Seedorf nog eens stevig in het slot. Begrijpelijk dat Advocaat meer ziet in een speler die denkt in het teambelang en daar ook naar handelt. Al zal Sneijder eerst bij Ajax een basisplaats moeten veroveren, voordat hij kan denken aan een interlandcarrière. Dat lijkt een kwestie van tijd, maar je weer nooit hoe dat loopt met jonge talenten.

In zijn eerste volledige wedstrijd voor Oranje, scoorde Sneijder ook zijn eerste doelpunt. Kort na rust rondde hij een aanval af die hij zelf had opgezet. Voor de voeten van Kluivert, met wie hij een combinatie aanging, trapte Sneijder 2-0 in het net. Vanaf dat moment was het belangrijkste verzet van de Moldaviërs gebroken.

Buiten Sneijder beleefde ook Arjen Robben de primeur van een doelpunt in Oranje. De linkerspits van PSV mocht de laatste 25 minuten meedoen voor Overmars die volgens Advocaat erg kwetsbaar is en geen volledige wedstrijd meer kan uitspelen. Nu zou hij last van zijn knie hebben gehad. Robben kon niet soleren zoals hij in de Nederlandse competitie bij vlagen pleegt te doen. Maar zoals hij bij zijn treffer de zwakke doelman Evgheni Hmaruc omspeelde, dat was efficiënt.

Advocaat speelde nu eens met vleugelaanvallers, waardoor ook Andy van der Meyde op de rechterflank weer een kans kreeg om te bewijzen dat hij het alternatief is voor de achilleshiel van Oranje. Toen Advocaat rechtsback Reiziger verving voor spits Makaay, omdat de Moldaviërs tegen hun gewoonte niet met drie aanvallers opereerden, kreeg ook hij wat minder tegenstand. De bondscoach vond achteraf dat de speler van Internazionale enkele goede momenten had. Het doelpunt van Van der Vaart (4-0) bereidde de ex-Ajacied onberispelijk voor.

Het is de vraag of Van der Meyde in de ogen van Advocaat is geslaagd voor zijn examen en ook in de play-offs weer in aanmerking komt voor de rechterflank. Het staat wel vast dat André Ooijer zeker in de eerste wedstrijd van de barrage plaats moet maken voor Frank de Boer. Ondanks zijn leeftijd (33) is de aanvoerder nog steeds de beste optie voor de positie van centrale verdediger. De Boer en Boudewijn Zenden waren nu buiten de ploeg gelaten omdat zij al een gele kaart achter hun naam hadden staan en bij nog een boeking de eerste play-offwedstrijd zouden moeten missen.

Voor de duels op 15 en 19 november keren Van Nistelrooy, Davids, Van Bommel en derhalve De Boer en Zenden weer terug in de selectie. Advocaat zal ongetwijfeld van de tegenstander laten afhangen of hij dan opnieuw voor vleugelaanvallers kiest. Robben had er zaterdagavond op voorhand een hard hoofd in. ,,Want dan speel je wel heel aanvallend.'' Net zo goed als hij er niet vanuit gaat dat hij op korte termijn Overmars zal passeren in Oranje. ,,Hij is een heel goede speler. Ik moet het nog laten zien.'' Vandaar dat de opstelling van het Nederlands elftal van zaterdag de boeken in kan als een mogelijke formatie van morgen.

Ruststand 1-0. 43. Kluivert 1-0, 51. Sneijder 2-0, 74. Van Hooijdonk 3-0 (strafschop), 80. Van der Vaart 4-0, 89. Robben 5-0. Schds: Siric (Kro). Tsch: 30.000. Gele kaarten: Stam (Ned), Priganiuc en Savinov (Mol).