Polgar wint eenvoudig van trage Karpov

Oud-wereldkampioen Anatoli Karpov is 52 jaar oud, hij heeft meer dan honderd schaaktoernooien gewonnen en nu geniet hij van het leven. Hij reist de wereld rond voor het kinderfonds van Unicef en andere goede doelen, hij speelt een rapidtoernooitje hier en een simultaantje daar en soms is hij als eregast bij een toernooi aanwezig, maar zelf serieus schaken doet hij nog maar weinig. Zijn laatste ernstige optreden was in het Corustoernooi van dit jaar.

Het goede leven van de tevreden hamster heeft hem roestig gemaakt. Op de wereldranglijst is hij langzaam afgegleden naar de 21ste plaats en gisteren leek het in de Essent-vierkamp in Hoogeveen alsof hij aan de loop der stukken opnieuw moest wennen. Hij speelde uiterst traag, wat hij vroeger ook wel eens deed, maar dan alleen in ondoorgrondelijke stellingen waar diep nadenken de moeite loonde. En in zijn laatste minuten was het dan altijd alsof hij geëlektriseerd werd en in razend tempo kwamen er dan vaak briljante zetten uit zijn vingers.

Niets van dit alles was gisteren te zien in Karpovs partij tegen Judit Polgar. Die kreeg het makkelijk en combineerde Karpov in slechts 26 zetten van het bord met een standaardwending die sinds meer dan een eeuw tot de basiskennis van iedere serieuze schaker behoort.

Judit Polgar is de favoriet in dit toernooi, niet alleen omdat ze de hoogste rating heeft, maar ook omdat ze een uitstekend jaar achter de rug heeft. Op de wereldranglijst deelt ze op het ogenblik de tiende plaats met haar landgenoot Peter Leko.

Er wordt in Hoogeveen weer de vertrouwde formule toegepast: een dubbelrondige vierkamp met de beste vrouw, de beste Nederlander, een wereldkampioen en de jeugdwereldkampioen van het vorige jaar. De beste vrouw is altijd Judit Polgar, de beste Nederlander was vroeger Jan Timman, daarna Loek van Wely en nu Ivan Sokolov, en wat de wereldkampioenen betreft leek het een tijdje alsof de wereldschaakbond voor ruime keus zou zorgen door een constante produktie van nieuwe kampioenen, maar dat proces is voorlopig even gestaakt.

De jeugdkampioen is deze keer Levon Aronian (21), die vorig jaar in Goa het jeugdwereldkampioenschap won. Hij is een Armeniër die ongeveer twee jaar geleden met zijn ouders naar Duitsland verhuisde.

De jeugdkampioen gold in Hoogeveen altijd als de underdog totdat vorig jaar de jonge Hongaar Peter Acs de groep onverwacht won. Of Aronian ook zulke hoge ambities heeft mag betwijfeld worden. In een interview met het maandblad Schach had hij het laatst over deze vierkamp en hij zei dat hij zich voorstelde hoe de andere drie deelnemers naar zijn partijen zouden kijken en er om zouden moeten lachen. Ivan Sokolov lachte gisteren niet, want Aronian hield hem met zwart moeiteloos op remise.