`Licht op werkplek beneden de maat'

De huidige normen voor een goede verlichting van de werkplek deugen niet, zo blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. De overheid en werkgevers baseren lichtnormen nu veelal op wat de werknemer minimaal nodig heeft om te zien, terwijl werknemers veel meer licht nodig hebben om alert te blijven tijdens het werk.

,,Nu ligt de wettelijke norm in Nederland op minimaal 200 lux. De ogen kunnen zich heel goed aanpassen en zelfs bij enkel kaarslicht zien, maar het is wel vermoeiend. Beter is 2.000 lux, wat overeen komt met daglichtniveau als het bewolkt en regenachtig is'', zegt S. Begemann, hoogleraar praktische verlichtingskunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens Begemann hanteren veel bedrijven momenteel de norm van 500 lux. ,,Maar dat is ook nog veel te weinig'', stelt hij.

Uit lopend promotieonderzoek van G. Gornicka aan de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat personen die dagelijks van acht tot vijf in een kantoorruimte zitten, in de loop van de dag wegdoezelen als zij werken met verlichting van 200 lux op het bureau. Bij deze mensen neemt het aantal `doezelmomenten' drastisch toe (gemiddeld met de factor vijftig), terwijl bij een verlichting van 2.000 lux nauwelijks verandering optreedt in de hersenactiviteit.