Engeland houdt stand in Turkije

Turkije is er in niet in geslaagd om in een duel met Engeland zich te plaatsen voor het EK voetbal van 2004 in Portugal. In Istanbul eindigde de wedstrijd tussen de twee aartsrivalen in 0-0. Turkije moest winnen om zich te kwalificeren maar Engeland maakte de meeste aanspraak op een zege. In de 37ste minuut miste Beckham een strafschop. Na rust werd een kopdoelpunt van de flamboyante spelverdeler van Real Madrid afgekeurd.

Uiteindelijk had Engeland de goals niet nodig, omdat Turkije er niet in slaagde te scoren. Het was voor de Turken al de negende opeenvolgende interland tegen de Engelsen waarin ze er niet in slaagden een doelpunt te maken. Engeland was naar Turkije afgereisd zonder supporters. De Engelse voetbalbond droeg zijn fans op om niet naar Istanbul te komen wegens de kans op rellen. In eerdere confrontaties tussen Engelse en Turkse fans vielen doden. Dat wilde men in Engeland voorkomen door het verbod uit te vaardigen.

Italië en Duitsland hebben zich op de laatste dag van de EK-kwalificatiereeks uiteindelijk overtuigend geplaatst voor het Europees kampioenschap. Italië won op de laatste dag met 4-0 van Azerbeidzjan. Duitsland was op eigen veld in Hamburg veel te sterk voor tegenstrever IJsland (3-0). Beide landen moesten tot de laatste dag van de kwalificatiereeks wachten om zich voor het kampioenschap te plaatsen.

Inmiddels zijn elf landen zeker van het kampioenschap in Portugal. Opmerkelijk was de eerste plaats van Griekenland in groep 6. De Grieken hielden knap voetbalgrootmacht Spanje achter zich. De Spanjaarden wonnen hun laatste duel weliswaar met 4-0 van Armenië, maar kwamen één puntje tekort om Griekenland achter zich te houden. De groepswinnaar rekende in het laatste duel met 1-0 af met Noord-Ierland.

In groep 4 was Zweden al zeker van deelname aan de Europese eindstrijd. De strijd om de tweede positie in de groep werd verrassend gewonnen door Letland. De Letten verrasten Zweden in eigen huis met 1-0 en mogen zich daardoor in de play-offs proberen te plaatsen.

Titelhouder Frankrijk had de kwalificatie voor Portugal al maanden geleden binnen. De Fransen deden in de laatste wedstrijd hun sportieve plicht en wonnen thuis met 3-0 van Israël. Door die zege is Frankrijk het enige land dat zonder puntverlies naar het EK gaat.

België is in Portugal zeker niet van de partij. De Rode Duivels wonnen de laatste wedstrijd in groep 8 met 2-0 van Estland, onder meer door een doelpunt van Feyenoorder Thomas Buffel. De zege was niet genoeg voor de tweede plaats omdat Kroatië met 1-0 van groepswinnaar Bulgarije won.

In groep 10 werd Zwitserland op de laatste speeldag verrassend groepswinnaar. De Zwitsers wonnen met 2-0 van Ierland dat werd uitgeschakeld. De Noren pakten in de spannende groep 2 uiteindelijk de tweede plaats achter groepswinnaar Denemarken.