Querida Máxima,

Sommigen meenden dat ze al meteen weer op waren. De bejaarde tafelgenoten tegenover mij rekten vrijwel tegelijkertijd de nekken om te kijken of er niet heel misschien toch ergens in een hoekje van die enorme buffettafel nog eentje te verschalken viel.

,,Neen, ze zijn al op'', zei de oudste heel beslist.

Maar ze waren niet op. De haringen met uitjes werden door de Argentijnse obers gewoon in golven aangereikt.

De viering van Leidens Ontzet in Buenos Aires is dit jaar niet zonder slag of stoot totstandgekomen. Het feest dreigde vanwege transportproblemen op het allerlaatste moment haringloos te worden. Uiteindelijk heeft Isabel, die hier een reisbureau heeft en op vakantie was in Nederland, een koffer met achttien kilo Volendamse haring een dag voor het feest met hulp van derden en wat losse flappen langs de Argentijnse douane weten te loodsen. De vissen hebben overigens nog een nachtje in een hotelkoelkast in Madrid moeten doorbrengen omdat de vlucht met Iberia zoals gewoonlijk problemen opleverde. Maar ze smaakten heerlijk.

De herdenking van de Spaanse uithongering van Leiden had een nogal provocatief karakter. Vorig jaar had de Nederlandse vereniging de Duitse club afgehuurd, maar nu verzamelden de 120 feestgangers zich uitgerekend in de Club Español. Een prachtig gebouw met uitzicht op de obelisk in het hartje van de stad.

Het was hartverwarmend om te zien hoe iedereen zijn best deed er een dolle avond van te maken. André van de Kamer van Koophandel deed de garderobe, de toiletten en het vuurwerk bij de disco. Verenigingsvoorzitter Piet – snoephandelaar – hield de openingstoespraak en diplomaat Reneko (culturele zaken) zorgde dat de dames op de dansvloer zich niet verveelden. Alleen Marnix van de bank kwam te laat, maar er was toen gelukkig toch nog voldoende hutspot, Heineken tapbier en Douwe Egberts koffie. Er waren zelfs nog haringen over.

Ongeveer 1.700 Nederlanders wonen in Argentinië en in een land dat ongeveer 37 miljoen inwoners telt en 82 keer zo groot is als Nederland merk je daar gelukkig heel weinig van. Er waren er meer. Tussen 1888 en 1890 zijn er bij 21 tochten van de Nederlandsch Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij 4.474 Nederlandse immigranten aangevoerd. Een van de nieuwkomers, architect Hendrik (Enrique) Folkers, heeft nog de Club Español laten bouwen.

Het aantal Nederlanders in Argentinië neemt trouwens de laatste jaren gestaag af. Veel Nederlandse bedrijven nemen om economische redenen de benen of laten zich hier door Argentijnen vertegenwoordigen. ,,Er zijn hier heel veel oudjes onder de Nederlanders'', vertelde voorzitter Piet Verdult even na middernacht aan de rand van de dansvloer. ,,Heel moeilijk publiek. Ze staan tot aan hun knieën in de klei en komen pas los als je er veel neutjes ingooit. Gratis.'' Maar het kwam allemaal best goed.

Nou, we hebben deze week eindelijk met veel vino tinto en worstjes het zwembad officieel kunnen openen. Het is nu gelijk zo warm dat de joggende vrouwen in wel heel spannend sportieve kleding langs trimmen, fietsen of rolschaatsen. Van de week bespraken een paar Argentijnse vrouwen met mijn echtgenote voor welke type borstvergroting ze een keuze gaan maken. Er wordt getwijfeld tussen natuurlijk hangend of bijvoorbeeld meer kogelrond. Moeilijk hè? Ik heb geloof ik geen voorkeur. Besos fuertes.

Buenos_Aires@nrc.nl