Justitie: Juppé wist van fraude

Tegen de Franse oud-premier Alain Juppé is gisteren voor de rechtbank van Nanterre acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete geëist wegens zijn betrokkenheid bij illegale partijfinanciering.

Juppé zou medeverantwoordelijk zijn voor het creëren van zeven fictieve banen bij de gemeente Parijs voor mensen die van 1988 tot 1995 in feite werkten voor de toenmalige gaullistische partij RPR.

Juppé was in die periode secretaris-generaal van de RPR, en tevens loco-burgemeester van Parijs, belast met financiën. Daarna was hij korte tijd premier. Juppé had aangevoerd dat hij tot 1993 niets afwist van de illegale partijfinanciering, maar de officier van justitie hechtte daar weinig geloof aan.

Juppé zou niet hebben geweten dat zijn secretaresse op de loonlijst stond van een bedrijf, dat hoopte op die manier orders van de gemeente los te krijgen. Toen hij daar in 1993 achter kwam, zou hij er onmiddellijk een eind aan hebben gemaakt. De oud-premier is ten laste gelegd dat hij kennis droeg van en/of instemde met zeven fictieve banen bij de gemeente. Juppé ontkende dat, maar naaste medewerkers legden belastende verklaringen af. Zo getuigde de oud-directeur van zijn kabinet op het stadhuis, Yves Cabana, ,,dat iedereen van die praktijken op de hoogte was''.

Grote afwezige op het proces in Nanterre was de vroegere baas van Juppé: de toenmalige burgemeester van Parijs en voorzitter van de RPR, Jacques Chirac. Die geniet politieke onschendbaarheid voor de tijd dat hij president van Frankrijk is. Hij kan dus niet voor een rechter worden gedaagd en blijft – in elk geval voorlopig – buiten schot.

De uitspraak in de zaak-Juppé en 26 andere beklaagden is eind volgende week. Tegen Juppé kon maximaal vijf jaar cel worden geëist. Bij een dergelijke straftoemeting zou hij niet alleen zijn burgemeesterschap van Bordeaux en zijn Kamerlidmaatschap verliezen, maar ook zijn ambities om Jacques Chirac in 2007 op te volgen als president in rook op zien gaan. ,,Het is niet aan de rechtbank, maar aan de kiezers om te beslissen over Juppé's politieke toekomst'', zei de offiicer van justitie. Op het ogenblik is Juppé ook voorzitter van de UMP (de nieuwe RPR) en de grootste regeringspartij.