`Fanatisme mag niet van de sultan'

De Omaniërs zijn gelovige moslims, wat onder andere tot uiting komt in de wegmoskeetjes die overal langs hoofdwegen zijn gebouwd. De huidige vrome tijden overal in de islamitische wereld worden weerspiegeld in de Sultan Qaboos Grote Moskee, die twee jaar geleden is geopend. Sultan Qaboos is geen Saddam Hussein, en zijn moskee is dan ook niet de grootste in de wereld. Maar het complex is toch wel heel indrukwekkend. Het mannengedeelte kan meer dan 6.500 mensen herbergen, en doet dat geregeld ook, en het Perzische tapijt waarop zij bidden is met zijn 70 bij 60 meter het grootste handgeweven tapijt-uit-één-stuk ter wereld.

,,Fanatisme mag niet van de sultan'', zegt een Omaniër die liever anoniem wil blijven. En dus kent Oman in tegenstelling tot veel andere Arabische landen geen moslimextremistisch probleem: van een Omaanse tak van Al-Qaeda is in elk geval nog niet vernomen. Daartoe heeft sultan Qaboos wel zijn maatregelen getroffen. In Iran, haast op handbereik aan de overkant van de Straat van Hormuz, lijken de Vrijdagpredikers soms te wedijveren wie de meest extreme preek kan houden. Hoe zit dat in Oman? ,,Hier wordt er vrijdags in alle moskeeën één en dezelfde preek gehouden, en die wordt op het ministerie van Religieuze Zaken geschreven'', meldt een functionaris van de Qaboos-moskee. En die preek gaat niet over politiek.

Minister van Informatie Hamed bin Mohammed al-Rashdi wil desgevraagd niet helemaal zover gaan, maar erkent dat op het ministerie van Religieuze Zaken de ,,contouren'' van de preek worden aangegeven. ,,Het is een erg belangrijke preek; die kan niet aan individueel oordeel worden overgelaten.'' En het is er inderdaad één: ,,Er is ook één God en één religie.''

Minister Rashdi zegt dat er wel eens jonge Omaniërs met extreme ideeën uit het buitenland terugkeren of die op internet opdoen, ,,maar we geven extremisme geen enkele kans om tot een fenomeen uit te groeien''. Zo heeft Oman ook een oplossing gevonden voor de islamitische liefdadigheidsorganisaties die elders druk worden gebruikt om extremisme en terrorisme te financieren. ,,Hier is maar één liefdadigheidsorganisatie, en die staat onder directe controle van de regering.''