Politieke chaos teistert Palestijnen

De vorming van een nieuwe Palestijnse regering is gisteren geëindigd in een politieke chaos.

Terwijl het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook militaire operaties uitvoert, heeft premierschap Ahmed Qurie tijdens een hoogoplopende ruzie met Palestijnse parlementariërs geroepen: ,,Ik wil geen regering en ik wil geen premier meer zijn.''

Op het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah heerste gisteren een gespannen, verwarde sfeer. Qurie, in de volksmond `Vader van God' (Abu Alaa) genoemd, was er niet in geslaagd de vorming van zijn tijdelijke, noodregering rond te krijgen en de goedkeuring van het Palestijnse parlement te verwerven. De bijeenkomst van het parlement in Ramallah werd afgelast toen bleek dat parlementariërs uit de Gazastrook en Hebron de vorming van een kleine, uit acht ministers bestaande noodregering afwijzen.

Het gaat, althans volgens minister van Arbeid Ghassan Khatib en de Palestijnse media, om ministers uit de vorige regering die in de nieuwe regering geen plaats hebben gekregen. Sommigen willen hun posten terug en verzetten zich daarom tegen een regering van slechts acht ministers in plaats van 24. Arafat zelf was het middelpunt van speculaties over zijn gezondheid, maar liet zich niet zien of horen. De presidentiële garde had de bewaking van de Mukata uitgebreid. Of Qurie zijn dreigement af te treden ook zal uitvoeren, is onduidelijk.

Israël en de VS weigeren alle contacten met Qurie en eisen dat hij de moslim-extremische groepen keihard gaat aanpakken. De kandidaat-premier wil echter niet gezien worden als een lakei van Israël en de VS, zoals zijn voorganger Abu Mazen en heeft een ,,dialoog met de oppositiegroepen'' aangekondigd. De kandidaat-minister voor Veiligheid, generaal Nasser Yusuf, zou alleen met volledige steun van het Palestijnse parlement in actie willen komen tegen Hamas en Islamitische Jihad. Deze organisaties verzetten zich net als sommige fracties van Fatah tegen de nieuwe regering in wording.

De meldingen van het Israëlische ministerie van Defensie over nieuwe acties in de Gazastrook en op de bezette Westoever versterkten het beeld van desintegratie van de Palestijnse Autoriteit. Israël heeft duizend reservisten opgeroepen en voerde vanochtend vroeg een operatie uit in het vluchtelingenkamp Rafah, waar volgens Palestijnse en Israelische woordvoerder 3 Palestijnen, onder wie een jongen van 12, werden gedood en 40 gewond raakten. Volgens een legerwoordvoerder werd er urenlang, zwaar gevochten. Het doel van de operatie was het vernietigen van een netwerk van ondergrondse tunnels en wapenopslagplaatsen.