Nieuwe arrestaties in zaak-Joos

In de zaak van de door geweld om het leven gebrachte Amsterdamse Anja Joos zijn gisteren nog twee mannen aangehouden. Het betreft een 21-jarige man, die na verhoor weer is heengezonden en een 18-jarige man die om één uur 's nachts door de politie is aangehouden. De laatste zit nog vast. Er zitten nu zes mannen vast.

Over de toedracht van het incident bestaat nog geen duidelijkheid. De woordvoerder van het openbaar ministerie spreekt van een lastige zaak. Het is volgens hem, in dit soort zaken waarbij er sprake is van verscheidene verdachten, altijd lastig er achter te komen wie wat heeft gedaan. Volgens de OM-woordvoerder is er in deze zaak nog geen ,,eensluidend verhaal''. Bijkomend probleem is dat er nog weinig getuigen zijn die hebben gezien wat er precies is gebeurd.

De 43-jarige Anja Joos zou afgelopen maandagavond bier en hondenvoer hebben gestolen uit de Dirk van den Broek-supermarkt aan het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp. Winkelmedewerkers achtervolgden haar en nadat zij de vrouw hadden ingehaald, schopten en sloegen zij haar. Volgens getuigen is de vrouw hierna naar een caféterras op het Gerard Douplein gestrompeld. Zij overleed korte tijd later in een ziekenhuis. Sectie heeft inmiddels uitgewezen dat haar dood het gevolg is van geweld. Naar verluidt zouden ook enkele omstanders hebben deelgenomen aan de mishandeling. Het onderzoek hiernaar duurt voort.

De vrouw, die van Duitse afkomst is, woonde in de buurt en stond bekend als drugs- en alcoholverslaafde. Volgens buurtbewoners en kassamedewerkers in de passage bij het Marie Heinekenplein waar ook de Dirk van den Broek vestiging is, is er dagelijks sprake van overlast door verslaafden en alcoholisten. De lokale politieke partij Zuid- en Pijp Belangen laat in een persbericht weten dat het mishandelen van Anja Joos geen incident is. De partij zegt dat uit gesprekken met buurtbewoners blijkt dat in de afgelopen zomer ,,zeker drie vermeende winkeldieven in elkaar geslagen zijn door personeel van hetzelfde Dirk van den Broek filiaal''.

Een woordvoerder van deze partij noemt het filiaal ,,een gevaar voor de openbare orde''. Zij houdt Prins Bernhard direct verantwoordelijk voor het incident. Door publiekelijk twee Albert Hein medewerkers te steunen die een winkeldief achtervolgden en sloegen nadat hij zich had overgegeven, heeft de prins volgens haar een verkeerd signaal gegeven. In het AH filiaal in Amsterdam had de dief een graai in de kassa gedaan en was weggehold. Tijdens zijn achtervolging bedreigde hij zijn achtervolgers met een mes.