Geen toestemming voor huwelijk Friso

Het kabinet dient geen toestemmingswet in bij het parlement voor het omstreden huwelijk tussen prins Johan Friso en zijn verloofde Mabel Wisse Smit. Dat heeft de ministerraad vanmorgen op voorstel van premier Balkenende besloten.

Het paar houdt vast aan het voornemen in het huwelijk te treden. Johan Friso verliest daardoor zijn rechten op de troon. Dat melden bronnen rond het kabinet. Premier Balkenende zou de beslissing vanmiddag na de ministerraad bekend maken.

Reden is de commotie die is ontstaan rond de nadere verklaring van Mabel Wisse Smit over haar contacten met Klaas Bruinsma, de drugscrimineel die in 1991 werd geliquideerd.

Koningin Beatrix maakte de verloving van Johan Friso en Wisse Smit op 30 juni bekend. Zij noemde Wisse Smit bij die gelegenheid ,,een heel lieve en begaafde schoondochter'', die ,,op een heel natuurlijke manier haar plaats in onze familie heeft veroverd''.

De 35-jarige Wisse Smit vergezelde op 15 oktober vorig jaar als enige niet-lid van het koninklijk huis de familie in de tombe van prins Claus bij diens begrafenis.

Het kabinet heeft zijn beslissing vanmorgen genomen op voorstel van de premier. Balkenende heeft volgens Haagse bronnen ,,aanvullende informatie'' van Wisse Smit gekregen over de betrekkingen tussen haar en Bruinsma. Het verschil tussen deze verklaringen en eerdere verklaringen die zij in juni aan premier Balkenende heeft gegeven, is volgens de bronnen de reden voor de premier om af te zien van de toestemmingswet.

Volgens een goed ingevoerde Haagse bron zouden de betrekkingen tussen Wisse Smit en Bruinsma ,,zeer close'' zijn geweest. Directeur-generaal Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft namens Wisse Smit tot nu toe steeds beweerd dat zij ,,geen liefdesrelatie'' hadden, en, volgens een eerdere verklaring, ,,geen intieme of zakelijke contacten''.

De commotie rond Wisse Smit ontstond vorige week door een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Daarin kwam een oud-lijfwacht van Bruinsma aan het woord, Charlie da Silva, die beweerde dat Wisse Smit begin jaren negentig wel een liefdesrelatie met Bruinsma heeft gehad. Wisse Smit zou enkele malen aan boord van Bruinsma's boot, de Neeltje Jacoba, hebben overnacht. Wisse Smit bevestigde een aantal malen op Bruinsma's boot te hebben overnacht, maar zij hield vol dat dit geen liefdesrelatie betrof. Daarna kwamen anderen uit de omgeving van Wisse Smit met ontlastende verklaringen voor haar. Prins Johan Friso is sinds kroonprins Willem-Alexander en prinses Maximá een kind verwachten de derde in lijn van troonopvolging. Zijn positie zal nu ingenomen worden door prins Constantijn, de jongste broer van de kroonprins.

CAESARS VERLOOFDE: pagina 7