Geen eind machtsstrijd Tories

Iain Duncan Smith, leider van de Britse Conservatieven heeft gisteren geen einde kunnen maken aan de verdeeldheid binnen de partij over zijn leiderschap.

Complotteurs en loyale Tories sloten gisteren het jaarlijkse partijcongres in Blackpool af zonder dat `IDS' met zijn vechtlustige oproep tot eenheid geruchten over een ophanden zijnde coup tegen hem onklaar wist te maken.

Michael Portillo, een voormalige kandidaat-leider van de Britse Conservatieve Partij, noemde het congres vanochtend tegenover de BBC ,,het slechtste uit de herinnering'', omdat het gedomineerd werd door de leiderschapskwestie. Hij voegde eraan toe niet te geloven dat Duncan Smith zal worden afgezet en herhaalde dat hijzelf geen ambitie had voor het leiderschap. IDS versloeg Portillo in 2001 met één stem bij de leiderschapsverkiezingen.

In zijn rede stelde Duncan Smith ,,degenen die morren'' binnen zijn partij voor de keuze om hetzij hem te steunen hetzij Tony Blair een nieuwe verkiezingsoverwinning te gunnen. ,,Klim aan boord of ga uit de weg'', aldus IDS, die ondanks tegenvallende peilingen en resultaten volhield dat zijn partij een ,,reële kans heeft de komende verkiezingen te winnen'', dankzij ,,het meest radicale programma van elke potentiële regeringspartij sinds 1979''.

Hij noemde premier Tony Blair ,,corrupt'', een ,,leugenaar'', een ,,fraudeur'' en ,,incompetent'' en suggereerde ook dat hij verantwoordelijk was voor de dood van David Kelly, de wapenexpert die de inzet is van de rel rond het aandikken door Downing Street van vermeende bewijzen dat Irak massavernietigingswapens paraat had. Verder viel Duncan Smith LibDem-leider Charles Kennedy aan op diens vermeende dorst. Het publiek in de zaal reageerde op de rede met staande ovaties, die waren geregisseerd.

Buiten de zaal waren de reacties aanmerkelijk sceptischer. ,,Het oordeel ligt niet in het applaus'', zei Tim Yeo, Tory-schaduwminister van Handel. ,,Het oordeel blijkt uit wat [onze] parlementariërs volgende week zeggen als ze het weekeinde in hun kiesdistricten hebben doorgebracht.''

De strijd om zijn leiderschap verplaatst zich de komende weken naar Westminster. Rebellen kunnen een ,,functioneringsgesprek'' tegemoet zien met de whips, de fractiemanagers, beloofde Duncan Smith.

Niettemin zouden de rebellen al vijftien van de vijfentwintig handtekeningen van parlementariërs binnen hebben, die nodig zijn om een motie van wantrouwen in stemming te kunnen brengen tegen de leider.

Ze vinden dat het Duncan Smith ontbreekt aan ideeën en charisma, waardoor het land na twee verkiezingsnederlagen nog geen idee heeft waarvoor de Conservatieven staan.