Wisselend beeld beurzen Europa

De effectenbeurzen in Europa hebben vanochtend een wisselend beeld laten zien. De Amsterdamse AEX-index behoorde met de Franse CAC-40 tot de beurzen die een lichte stijging te zien gaven. De Britse beurs leed een klein verlies.

Tegen het middaguur stond de AEX met een stijging van 1,3 procent op 321 punten. Bijna alle fondsen in Amsterdam vertoonden een lichte stijging. Hagemeyer voerde de lijst stijgers aan. De koers stond vanochtend op 4,40 euro, 3,5 procent hoger.

ASML, dat gisteren nog in de lift zat, moest vanochtend iets inleveren. De koers daalde naar 12,86 euro, 0,9 procent lager.

Het telecommunicatieconcern KPN was ook behoorlijk in trek. De onderneming heeft weer een stap gezet in het verminderen van haar miljardenschuld. Vanochtend maakte KPN bekend 666,7 miljoen euro van de brutoschuld te hebben afgelost. Het aandeel steeg 2,3 procent.

Het maritieme concern IHC Caland blijft het zorgenkindje van de beurs. Sinds het bedrijf maandag een winstwaarschuwing bekendmaakte, waardoor de splitsing voorlopig is uitgesteld, is het aandeel gekelderd. Vanochtend verloor IHC Caland 0,3 procent.

De beurs van Parijs stond na een uur handel een fractie hoger. In Londen was de beursindex 0,2 procent gezakt. De beurs van Frankfurt liet een onveranderde stand zien.

Positief nieuws uit de Verenigde Staten hield de beurzen nog enigszins overeind, hoewel de stijging van de eurokoers en de lagere olieprijzen een negatief effect hadden. Het positieve nieuws kwam woensdag van Yahoo. Deze internetonderneming maakte een sterke verbetering van haar resultaten bekend. Dat had voor de Europese branchegenoten donderdag koersstijgingen tot gevolg.

De beleggers op de effectenbeurs in Tokio moesten vandaag kleine verliezen incasseren. De Nikkei-index ging met 0,1 procent omlaag tot 10.531 punten.

Veel stelde de handel niet voor. De beleggers richtten zich meer op politieke ontwikkelingen. Zo zal premier Junichiro Koizumi waarschijnlijk nog deze week parlementsverkiezingen aankondigen. Verder brengt president Bush de komende week een bezoek aan Japan.

Dan komt ook de verhouding tussen de koersen van de yen en de dollar ter sprake. Van de andere beurzen in Azië was die van Zuid-Korea 1,85 procent hoger.