Werkloosheid in Duitsland licht gedaald

De werkloosheid in Duitsland is licht gedaald. Over de maand september nam het aantal werklozen met 107.400 af tot 4.206.800. Dat zijn er nog wel 265.000 meer dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Dit heeft het federale arbeidsbureau in Neurenberg vandaag bekend gemaakt.

Het werkloosheidspercentage kromp van 10,4 procent naar 10,1 procent. Daarbij zijn geen correcties voor seizoensinvloeden aangebracht. Is dit wel het geval dan vermindert het aantal mensen uit de beroepsbevolking zonder werk ten opzichte van vorige maand met 14.000 en daalt het werkloosheidspercentage van 10,6 naar 10,5 procent. De resultaten waren niet verwacht. Analisten waren uitgegaan van een stijging met 12.000 werklozen.

In het westen van de Bondsrepubliek nam het aantal werklozen, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, af met 11.000. In de deelstaten van de voormalige DDR waren 3.000 mensen minder werkloos. Daar bedroeg het ongecorrigeerde werkloosheidspercentage nog wel 17,8, ruim tweemaal zoveel als de 8,1 procent in het westen.

Voorzitter Florian Gerster van het federale arbeidsbureau zei dat vooral het nieuwe arbeidsmarktbeleid aan de vermindering van de werkloosheid heeft bijgedragen.

Het Duitse bedrijfsleven toont zich voorzichtig optimistisch. In augustus groeide de orderportefeuille voor het eerst in zeven maanden, een teken dat de recessie over haar dieptepunt heen zou zijn. Het producentenvertrouwen was in september het hoogst sinds april 2001. Volgens Elisabeth Andreae, analist van de Commerzbank AG in Frankfurt, groeien de aanwijzingen dat de Duitse economie zich aan het herstellen is. Zij ziet ook een toename van het consumentenvertrouwen. Niet alleen omdat de werkloosheid afneemt, maar ook omdat bondskanselier Gerhard Schröder volgend jaar de belastingen wil verlagen.

Het Duitse midden- en kleinbedrijf verwacht volgend jaar een bredere groei van de export. De Vereniging van Industrie en Handel DIHK, die drie miljoen kleinere bedrijven vertegenwoordigt, wijst wel op het gevaar van een te dure euro. Een eurokoers boven 1,25 dollar zal de Duitse export opnieuw schaden, zoals dat in de eerste helft van dit jaar gebeurde. President Ernst Welteke van de Bundesbank waarschuwde vandaag in Berlijn voor te veel optimisme. ,,Europese verwachtingen op herstel van de Amerikaanse economie zouden wel eens te hoog gespannen kunnen zijn'', aldus Welteke.