Weinig animo voor FNV-acties

Vakbond FNV Bondgenoten is er niet in geslaagd vanochtend het verkeer op de wegen rond Utrecht te hinderen. Tot kwart over twaalf bleef het rustig op de wegen rond Utrecht. ,,Ik denk dat de vrachtwagenchauffeurs eieren voor hun geld gekozen hebben en hun producten op tijd hebben willen bezorgen'', zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politie Diensten.

Bedoeling van FNV Bondgenoten was vrachtwagens door middel van spandoeken op te roepen in colonne te gaan rijden met een snelheid van 30 kilometer per uur. Hiermee wilde de bond protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op de sociale zekerheid. ,,We hadden verwacht dat het een enorme chaos zou veroorzaken'', zei een woordvoerder van FNV Bondgenoten. ,,Maar dat viel heel erg mee.'' Hij vindt niet dat de actie nu mislukt is. ,,Het is alleen maar mooi dat het publiek er nu minder last van heeft ondervonden.'' De overkoepelende vakcentrale FNV vindt dat ,,we er naar moeten gaan kijken of dit een goede manier is waarop je actie moet voeren''.

De hele week worden er door de FNV en haar ambtenarenbond Abvakabo acties georganiseerd tegen de kabinetsplannen. Maandag waren er acties bij het busvervoer te Utrecht, woensdag in Rotterdam en voor morgen roepen FNV en Abvakabo het personeel bij het openbaar vervoer in Amsterdam op het werk neer te leggen. Tussen half zes en half negen 's ochtends rijden er geen bussen, trams en metro's, zo is de bedoeling. De politie maakt een deel van de IJtunnel geschikt voor voetgangers en fietsers, aldus de bonden. Aanstaande dinsdag rijden er geen treinen van en naar Den Haag.

Uit een enquête voor de Nederlandse Spoorwegen blijkt 70 procent van de Nederlandse bevolking het oneens met de acties van de FNV. NS heeft aangekondigd de financiële schade van komende dinsdag op de vakcentrale te verhalen.