VOORKEUR THEATER

Het bewijs

Schrijver David Auburn won met het toneelstuk Het bewijs drie Tony Awards en de Pulitzer Prize. In Engeland was het een ideaal ster-vehikel voor filmster Gwyneth Paltrow. Joop van den Ende brengt het stuk in het Amsterdamse Compagnietheater, met in de hoofdrol Carice van Houten.

Eén dag na de begrafenis van een geniaal wiskundige wordt een nog genialer bewijs in zijn papieren aangetroffen, iets met een stelling over priemgetallen. De wiskundige is ooit gek geworden en sindsdien verzorgd door zijn laat puberende dochter. Zij claimt dat niet haar vader, maar zij het bewijs heeft geschreven. Haar nieuwe vriend, ex-student van haar vader, en haar bitch van een zuster geloven haar niet.

Hoewel Auburns stuk te lijden heeft onder een gebrek aan dwingende verhaallijn en het onvermogen écht iets met het wiskundige thema te doen, bevat Het bewijs mooie scènes. Auburn zet zijn personages snel en helder neer, en laat ze vervolgens van hun warme, menselijke kant zien. Vooral de scènes tussen vader en dochter zijn sterk. De hechte relatie tussen de vader en de dochter, de angst van de dochter om ook gek te worden, haar opoffering voor de vader, zijn hoge eisen; alles wordt gedempt en warm gespeeld.

Jules Hamel speelt ingehouden en met vanzelfsprekend gemak de vader. Van Houten is overtuigend als de stuurse dochter, tobbend, sterk, stuurloos, verveeld sarcastisch.

T/m 2 nov Compagnietheater, Amsterdam. Tournee t/m 8/2. Inl (020) 525 5320 of www.toneel.nl

Hoofd in de wolken

Twee gesjochten types op het Brabantse boerenland, waar ze figureren in een Amerikaanse filmproductie. Johnny Kraaijkamp jr en Laus Steenbeeke spelen de Nederlandse bewerking van het Engelse toneelsucces Stones in his pockets van Marie Jones, waarin ze ook alle bijrolletjes voor hun rekening nemen. Twee vaardige, vakbekwame komedianten in verrassende komedie.

9 okt Franeker De Koornbeurs; 10 okt Steenwijk De Meenthe; 11 okt Hardenberg De Voorveghter; 14 okt Goirle Jan van Besouwhuis. Tournee t/m 23 dec. Inl (0900) 9203, www.vventertainment.nl

Het licht in de ogen

Omdat Hans Croiset en Annet Nieuwenhuijzen 50 jaar aan het toneel zijn, brengt Het Toneel Speelt de voorstelling Het licht in de ogen. De venijnige maar weemoedig stemmende tekst van Ger Thijs is op het lijf der acteurs geschreven. Uitgespeeld zit een bejaard toneelechtpaar op de bank. Stilte is het loon voor een glansrijke carrière. Monumenten van rollen hebben ze gebouwd, maar die standbeelden zijn van zand.

10-13 okt Den Haag, Koninklijke Schouwburg. 14 okt Utrecht, Stadsschouwburg. 16 okt Alkmaar, De Vest. Inl 020-523 7767 of www.hettoneelspeelt.nl

Lears ogen

Knutseltoneelgroep Hotel Modern werpt zich op Shakespeare's King Lear. Wederom werkt de groep met surrealistische tekenfilmmaquettes die live gefilmd en op een groot scherm geprojecteerd worden. Tien kleipopjes spelen de koning, zijn dochters en zijn schoonzonen die elkaar na de verdeling van het rijk in de haren vliegen. Lampekappen worden legertenten, slaolieflessen zijn de zuilen van een paleiszaal, en een lap Brussels kant verandert in een sneeuwvlakte met verbrande autowrakken.

13-18 okt Brakke Grond, Nes 45. Inl 020-6266 866 of www.nestheaters,nl.