VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

Umoja Umoja is geen reguliere musical, maar een show die laat zien en horen wat er de laatste honderd jaar allemaal is veranderd in de zwarte muziek van Zuid-Afrika. Een 45-koppig ensemble zingt en danst: opzwepende drums, veelstemmige a cappela, het klikkende geluid van Miriam Makeba, de hoekige feestmuziek van Hugh Masakela en alles wat er daarna nog kwam – tot en met de verstedelijkte kwaito van nu. Inl. (0900) 9203, www.umojatheshow.com

11, 12 okt De Vest, Canadaplein 2. Inl 072-5127344 of www.theaterdevest.nl

AMERSFOORT

Ora et Labora

De plaggenboeren in Ora et labora zien eruit als de aardappeleters, of andere dorpsgenoten van Van Gogh. Steeds weer worden ze te grazen genomne, in dit stuk van Herman Heijermans. De laatste koe en grootmoe sterft, de rijke buurman aast op het laatste `lappie' eigen grond. Arie de Mol maakt Ora et Labora met zijn eigen groep Els Inc. zoals je dat bij Heijermans verwacht: met veel liefde, stevig en stoer, expressionistisch, sterk aangezet als in het vroegere volkstoneel.

11 okt De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13. 033-4226555 of www.lievevrouw.nl

AMSTELVEEN

De Tilburgse School

Het werk van de Tilburgse School kenmerkt zich door zijn enorme verscheidenheid. Tekenaar Paul van Dongen zigzagt tussen snel gepenseelde, felgekleurde aquarellen en extreem gedetailleerde etsen. Autodidact Guido Geelen is een pure beeldhouwer.

En de collage is het domein van Marc Mulder. Reinoud van Vught en Ronald Zuurmond zijn beide schilders en en allen houden van ambachtelijkheid en maken figuratief werk.

De Tilburgse School t/m 9 nov in het Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen. Di t/m zo 11-17u.

BERGEN

Jong talent

Het muzikale gedeelte van de Kunst10daagse vindt van 16 t/m 25 okt plaats in de Ruï-nekerk: elke avond om 20u30 een concert met kamermuziek door jong talent uit binnen- en buitenland.

www.hollandmusicsessions.com

UTRECHT

Oratorium

Het Radio Kamerorkest olv Frans Brüggen en een aantal vocale solisten geven 12 okt 15u in Muziekcentrum Vredenburg een uitvoering van het oratorium L'Isola disabiata (Het onbewoonde eiland) van Joseph Haydn.

Res 030-2314544.

Prefab Four Na een buitenlandse tournee, die ze naar Parijs en Petersburg voerde, zijn de jongens van de Prefab Four zaterdag nog één keer in Nederland te zien. Theatergroep Orkater maakt rock `n' roll-theater over The Monkees, de nep-beatgroep uit de jaren zestig. Gijs Scholten van Aschat schreef de licht-absurdistische scènes afgewisseld met vele aanstekelijke Monkees-hits. Naast hem spelen Porgy Franssen, Peter Blok, Han Oldigs, en een schaduwband onder leiding van Vincent van Warmerdam.

11 okt Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-2302023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Neo

Eeuwenlang gold Neo, het hergebruik van klassieke en andere stijlen als blijk van kennis, inzicht en goede smaak. Nosltalgie, bewondering en identificatie zijn de drijvende krachten achter het proces van herontdekken en herinterpreteren. Op de expositie Neo in het Centraal Museum in Utrecht is te zien hoe verschillende stijlen, zoals barok en gotiek, de afgelopen 250 jaar door kunstenaars, ontwerpers en architecten zijn hergebruikt.

Neo. Tot 4 januari in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Inl 030-2362362 of www.centraalmuseum.nl

VOLENDAM

De Dijk

Nedersoulformatie rond keukentafeldichter Huub van der Lubbe doet nog één ronde langs het sporthallen- en feestzalencircuit, voordat 2004 wordt ingeruimd voor een concertloos jaar van nevenactiviteiten en soloprojecten.

11 okt Sporthal Opperdam, Volendam.