VOORKEUR BEELDENDE KUNST

Emmy Andriesse

Het Fotomuseum Den Haag heeft een expositie ingericht met het werk van Emmy Andriesse (19141953). Andriesse, al op haar 39ste gestorven, is vooral bekend als mensen- en oorlogsfotograaf. Haar Jongen met het pannetje uit 1944 is de klassieke verbeelding van de Nederlandse hongerwinter: het schrale lijf, de hongerige blik, de te grote schoenen. Andriesses naoorlogse werk past bovendien goed in de traditie van de wederopbouwfotografie: optimistische, dynamische beelden van een volk dat zijn welvaart terugvindt. Maar in dat wederopbouwaspect zit ook het gevaar voor haar nalatenschap. De foto's van schrobbende vrouwen, vertrekkende vliegtuigen en spelende kinderen worden tegenwoordig zo sterk met de jaren vijftig geassocieerd dat de belangstelling langzaam dreigt te verflauwen. Des te interessanter dus dat conservator Wim van Sinderen onlangs de gelegenheid kreeg om te grasduinen in Andriesses negatievenarchief, waar hij zo'n vijftig negatieven uit die voorraad haalde, die hij, vaak voor het eerst, met moderne technieken liet afdrukken. Op de expositie worden ze getoond samen met zo'n honderd oorspronkelijke afdrukken. Van Sinderen koos er voor de expositie op te bouwen in drie `sferen'. De eerste zaal bevat vooral oorlogsfoto's en ander vroeger werk dat Andriesse zelf afdrukte. In de zaal erna, met vooral oorspronkelijke afdrukken uit de jaren vijftig wordt de toeschouwer nadrukkelijk teruggeworpen in de tijd. Dat maakt het contrast met de laatste zaal des te groter: hier wordt de toeschouwer hardhandig naar het heden geschopt. En juist in deze zaal hangen de nieuwe afdrukken, met moderne blik gekozen – en de meest aansprekende foto's.

Emmy Andriesse, retrospectief t/m 7 dec in het Fotomuseum, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Di t/m zo. 14-22u.

Jan Toorop

Een selectie van ruim honderd portretten van Jan Toorop (1858-1928), de beroemdste Nederlandse portrettist van de late negentiende en de vroege twintigste eeuw, toont in een mooie expositie in het Nijmeegse Museum Het Valkhof hoe Toorop telkens heeft geprobeerd de portretkunst op een hoger artistiek plan te brengen. Het is vooral de diversiteit die de aanblik van al die `smoelekes' meer dan de moeite waard maakt.

Jan Toorop, portrettist t/m 23 nov Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Di-vr 10-17u za en zo 12-17u.

Benjamin B. Turner

De foto's van Benjamin Brecknell Turner (1815-1894) zijn oud en kwetsbaar en kunnen alleen nog schemerlicht verdragen. In Huis Marseille worden vijftig werken uit Turners persoonlijk album Photographic Views from Nature 1852-54 getoond en ook is er een kleine selectie te zien van foto's die hij in 1857 in Amsterdam maakte. In een video uit 2003 laat de Britse kunstenaar Meigh-Andrews dezelfde plaatsen in Amsterdam zien als Turner in 1857.

Benjamin Brecknell Turner, Foto's van A'dam en het Engelse landschap t/m 23 nov in Huis Marseille, Keizersgracht 401, A'dam. Di-zo 11-17u

Albrecht Dürer

Albrecht Dürer (1471-1528) geldt als de ongekroonde koning van de Duitse renaissancegrafiek. Zijn volmaakte gravures werden al tijdens zijn leven gretig verzameld en ook de waarde van zijn tekeningen heeft nooit aan populariteit ingeboet. De expositie Rondom Dürer in het mooie nieuwe prentenkabinet in Boijmans is opgesplitst in een verdieping met zestig tekeningen en een deel met zeventig prenten, werk van anonieme meesters en Dürer zelf.

Rondom Dürer. T/m 7 dec in Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

En verder

Holbein t/m 16 nov Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Dag 10-17u; Willem Witsen (1860-1923) Stemmingen' t/m 16 nov in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40. Di t/m zo 11-17u; Breda Photo 2003 t/m 19 okt in o.a. De Beyerd, Boschstraat 22, Breda's Museum, Chassépark, Lokaal 01, Kloosterlaan 138. Inl www.bredaphoto.nl; Rubens: het leven van Achilles t/m 16 nov in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u. De Tilburgse School t/m 9 nov in het Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen. Di t/m zo 11-17u;