VOORKEUR AMSTERDAM

THEATER

Gloed

In het decor van een woonkamer, waar een wat sinistere sfeer hangt, vertolken Eric Schneider en Dries Smits de twee gezworen vrienden uit de roman Gloed (1942) van de Hongaarse schrijver Sándor Márai. Bij een weerzien na 40 jaar duelleren ze om een vrouw die al jaren dood is. Bewerker Ger Thijs legt minder uit over vroeger dan Márai in diens gelijknamige boek, wel vermeldt hij de essentiële feiten. Samen met regisseur Ursul de Geer ontwierp hij een reeks eenvoudige, sprekende beelden, zoals Henriks gestampvoet of zijn aarzeling over zijn kleding voor het diner met Konrád: in zijn generaalsuniform of in burger. Regisseur Ursul de Geer kiest in zijn sobere, toegewijde regie voor trouw aan de tekst. Schneider speelt een beschaafde heer die snakt naar wildheid: het gevecht met zijn vriend is een gevecht met zichzelf. Zijn woorden beteugelen zijn hartstocht maar laten ze tevens, voor deze keer, de vrije loop. En op die spanning drijft Schneiders monoloog, die sporadisch door zijn tegenspeler Smits wordt onderbroken. Gloed werd bekroond met de NRC Handelsblad Publieksprijs.

15-26 okt Nieuwe de la Mar, Marnixstraat 404. Inl 020-530 5302

THEATERCONCERT

Vincent en Theo Begeleid door het Amsterdam Sinfonietta brengt kinderheld Frank Groothof het theaterconcert Vincent en Theo, broeders in de Kunst, gebaseerd op het kinderboek dat Groothof schreef voor het Van Gogh Museum. Terwijl Groothof zowel de schilder als diens broer speelt, speelt het orkest toneelmuziek van Diepenbrock als hij terugkeert naar Nederland, Bizets Arlésienne bij de periode met Gaugain in Zuid-Frankrijk.

16 okt Bachzaal, Bachstraat 7. Inl 020-673 0303.

EXPOSITIE

Indische foto's

De op Sumatra geboren Indië-liefhebster en schrijfster Augusta de Wit (1864) kwam op 10-jarige leeftijd naar Nederland, maar bleef haar leven lang gefascineerd door het land van haar jeugd.

Tijdens haar reizen, die ze tussen 1911 en 1913 naar Nederlands-Indië maakte als verslaggever voor de Nieuwe Rotterdamse Courant, ontstond een indrukwekkende fotocollectie over de bewoners van o.a. Sumatra en Bali.

Indische foto's t/m 4 jan in het Tropenmuseum. Inl 020-5688215.

POP

Rufus Wainwright

De zoon van Loudon Wainwright III ontworstelt zich aan het beroemde-vadercomplex met het album Want, dat intens persoonlijke liedjes laat horen in een Burt Bacharach waardige, weelderige instrumentatie. Zonder orkest beschikt Rufus Wainwright alleen over de poëtische diepte van zijn liedjes om het intieme bovenzaaltje van Paradiso te imponeren: 'Straight men reading fashion magazines / Oh what a world we live in!'.

13 okt Paradiso, Amsterdam.

BEELDENDE KUNST

Willem Witsen

In het Gemeentearchief Amsterdam is de expositie Witsen en Amsterdam te zien, met 150 schilderijen, tekeningen, etsen, foto's en egodocumenten van kunstenaar Willem Witsen (1860-1923).

En in het Dordrechts museum vindt gelijktijdig de expositie Stemmingen plaats, met thematisch gerangschikte schilderijen, aquarellen en etsen.

Witsen en Amsterdam t/m 26 okt in Gemeentearchief Amsterdam.

Willem Witsen Stemmingen', t/m 16 nov Dordrechts Museum.