Vijf miljoen diefstallen per jaar in supermarkten

Supermarkten in Nederland hebben te maken met zo'n vijf miljoen diefstallen per jaar, zegt een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelen, waarin de levensmiddelenbranche verenigd is. Het merendeel van de diefstallen blijft onopgemerkt. Zo'n 100.000 tot 200.000 dieven worden jaarlijks op heterdaad betrapt.

Volgens de woordvoerster is winkeldiefstal een toenemend probleem voor de supermarkten. Het probleem is het grootst in de steden in de Randstad en dan in het bijzonder in Amsterdam. In het jaar 2000 werd voor 159 miljoen euro gestolen, in 2001 voor 180 miljoen. De supermarkten geven jaarlijks 90 miljoen euro uit aan diefstalpreventie: camera's, cursussen en een andere inrichting van de winkel. Daarbovenop komt het speciale winkelpersoneel dat aangesteld wordt om diefstal te voorkomen. Veel supermarkten maken geen onderscheid tussen beveiligingspersoneel en winkelpersoneel.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen heeft voor de winkels een uitgebreid veiligheidsplan opgesteld, waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe supermarkten moeten zijn ingericht om diefstal te beperken en hoe men dient te handelen bij overvallen en diefstallen.

De woordvoerster: ,,Wat in Amsterdam is gebeurd, moet worden betreurd, al zijn de feiten nog niet allemaal bekend. Maar in een zeer groot aantal gevallen – wij schatten tussen de 100.000 en 200.000 gevallen per jaar – verloopt de staandehouding correct, al duurt het dan vaak lang voordat de politie komt.

Vaak moeten wij de dief laten gaan, er worden zeker geen honderdduizend aangiften van diefstal gedaan. In een supermarkt is het woekeren met ruimte – een aparte celruimte kan er daarom niet af.''