Van Ardenne bepleit `ethisch bureau'

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft gisteren de oprichting bepleit van een bureau voor ethische dilemma's in de humanitaire hulp. Het bureau zou van dienst kunnen zijn voor hulpverleners die naar crisisgebieden reizen, waar ze vaak met lastige ethische vragen worden geconfronteerd.

Tijdens een toespraak op een symposium over ethiek in hulp, georganiseerd door het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag, verwees Van Ardenne naar het ministerie van Defensie, dat al over een soortgelijk bureau beschikt. Volgens T. Huijzer van het Rode Kruis is het overigens maar de vraag of het wel goed is de zaak via zo'n bureau meteen weer ,,te instutionaliseren''.

Als voorbeeld van de dilemma's van hulpverleners noemde Van Ardenne de vraag of je voedselhulp moet blijven geven aan noodlijdende gebieden, wanneer je weet dat die in handen raakt van een verwerpelijk regime. Of: hoe verdeel je het beperkt beschikbare water, wanneer er ergens ernstige droogte heerst?

Van Ardenne bood geen financiële steun aan om zo'n bureau op te zetten. Bovendien had ze later op de middag tijdens een debat in de Tweede Kamer nog een onaangename verrassing in petto voor haar gastheren van die ochtend. Een subsidieaanvraag van het Rode Kruis voor zes miljoen euro om onder meer hulp voor de wederopbouw te kunnen verlenen aan landen die net een gewapend confict achter de rug hebben, werd door Van Ardenne afgewezen. De aanvraag was volgens de minister van onvoldoende kwaliteit. ,,Een bittere pil'', aldus Huijzer.