Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de nieuwste technologie om mummies te onderzoeken en schizofrenie. Ned.1, 20.30-21.02u.

Rondom tien. Debat over eerwraak en de vraag waarom allochtone mannen hun vrouw, zus of dochter mishandelen of zelfs doden. Met onder anderen een ooggetuige van de Tilburgse steekpartij, een Turkse deskundige en het Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD). Ned.1, 21.57-22.43u.

Nova. Onder meer een gesprek met de eigenaar van de nertsfokkerij in het Gelderse Putten waar vorige maand dierenactivisten de dieren hebben vrijgelaten. Een aangehouden dader die morgen voor de rechter moet verschijnen komt telefonisch aan het woord. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Familie uit de Antillen. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.15-22.00u.

Heilig vuur. Onder meer reportages over de diefstal van relikwieën uit drie katholieke kerken in Limburg en de strijd van de mensen die achterblijven na moord op een geliefde. Zij hebben een noodfonds opgericht waarmee zij hun kruistocht voor gerechtigheid kunnen financieren. Ned.1, 22.43-23.15u.

SPORT

WK-wielrennen: Tijdrit heren. Rechtstreeks verslag van het WK-tijdrijden voor heren tijdens de WK-wielrennen in het Canadese Hamilton. Ned.2, 18.25-22.05u.

PRAATPROGRAMMA

Oog in oog. Gesprek met Willemijn Verloop, directeur en oprichter van War Child én de beste vriendin van Mabel Wisse Smit. Aan de orde komen onder meer netwerken, fondsenwerving en de kwestie-Klaas Bruinsma. Ned.3, 20.35-21.15u.

Jensen. Gesprek met theaterproducent, showbizz-presentator en columnist van NRC Handelsblad Albert Verlinde. Jarenlang hebben Jensen en Verlinde elkaar in de media bekritiseerd. Jensen beschuldigt Verlinde ervan een `starfucker' te zijn. Verlinde ontkent dit. Yorin, 22.00-23.00u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de ambassadeur van Engeland Colin Budd en wetenschapper en schrijver Bas Haring. Hij schreef een boek over machines met emoties. RTL4, 22.30-23.30u.

MUZIEK

Histories: Brel, le flamand. Over onder meer de Vlaamse wortels, zijn haat-liefde verhouding met Vlaanderen en vrouwenhaat van chansonnier Jacques Brel. Behalve gesprekken met Brel komen een reeks oude vrienden en bekenden aan het woord. Canvas, 21.00-21.55u.

Hommage à Jacques Brel. Gesprek met en opnamen van een concert van Jacques Brel in Knokke. TV5, 22.30-24.00u.

FILM

Tightrope (Richard Tuggle, 1984, VS). Kleverige thriller met Clint Eastwood als politieagent die te weinig afstand neemt van de pervers rosse buurt waarin hij een psychopatische lustmoordenaar moet zoeken. RTL5, 20.30-22.40u., met reclame.

.Pretty Woman (Garry Marshall, 1990, VS). Filmsprookje varieert op het Pygmalion-thema. Zakenman ontwikkelt gevoel en tippelaarster wordt dame. Wie de film afdoet als een vulgarisering van My Fair Lady heeft geen gevoel voor dagdromen. Richard Gere en Julia Roberts zijn onweerstaanbaar. Net5, 20.30-22.50u.

.Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, 1999, VS). Bewonderenswaardig regiedebuut geeft fel realistisch beeld van wie Brando Teena geweest kan zijn, het 20-jarige meisje dat als jongen door het leven ging, in 1993 werd vermoord en inmiddels een wereldwijd symbool is geworden voor seksuele meerduidigheid. Een verdrietige liefdesgeschiedenis. RTL5, 22.40-0.50u.

RADIO

Studio NMO. Debat over de tribalisering van Nederland. Professor Herman Philipse verdedigt zijn stelling dat tribale normen en waarden van de meeste islamitische immigranten in Nederland een gevaar vormen voor de grondbeginselen van onze westerse beschaving. 747AM, 21.02-22.00u.

De avonden. Gesprek met fotograaf Eddy Posthuma de Boer over zijn fotoboek over Amsterdam. Ook geeft regisseur Ger Thijs een advies aan staatssecretaris Van der Laan en draagt Marjoleine de Vos een gedicht voor uit haar bundel Kat van sneeuw. 747AM, 22.02-24.00u.

Ophef & vertier. Aandacht voor kleine musea en hoe zij omgaan met geldgebrek, personeelstekorten, vrijwilligers en vutters. Verder schrijver Thomas Verbogt over zijn nieuwe roman Het Ongeluk en de rol van muziek in zijn leven. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.