Roemenië: boycot referendum

De rechts-extremistische Groot-Roemenië Partij (PRM) boycot het referendum over grondwetswijzigingen dat op 19 oktober in Roemenië wordt gehouden en dat volgens premier Adrian Nastase dezelfde waarde heeft als het referendum over toetreding tot de Europese Unie in andere kandidaat-lidstaten. De volksstemming wordt gehouden onder de leuze `Ja tegen Europa'.

De PRM liet bij monde van haar leider, senator Corneliu Vadim Tudor, weten dat de nieuwe grondwet het begin van het eind van Roemenië als eenheidsstaat inluidt.

De PRM neemt vooral aanstoot aan twee grondwetswijzigingen, een die het gebruik van het Hongaars – de taal van de grootste minderheid – in het contact met de overheid toestaat, en een die buitenlanders in staat stelt grond te kopen in Roemenië. Tot nu toe was dat niet toegestaan. Deze grondwetswijzigingen betekenen ,,een gevaar voor de nationale eenheidsstaat en zelfs voor de toekomst van het land'', aldus Tudor. Hij zei dat het bestuur van de partij alle leden en aanhangers oproept op 19 oktober niet te gaan stemmen. De ,,Nastase-grondwet''is volgens hem het resultaat van ,,druk van buiten''.

De wijzigingen moeten de Roemeense grondwet in overeenstemming brengen met de Europese wetgeving. Roemenië hoopt in 2007 lid van de EU te worden. Andere belangrijke wijzigingen betreffen de mogelijkheid voor Roemenen om in het Europees Parlement te worden gekozen en die voor buitenlanders om in Roemenië gekozen functies te bekleden.

De boycot van de extreem nationalistische PRM kan tot een mislukking van het referendum leiden. De PRM kreeg bij de laatste parlementsverkiezingen, in 2000, 21 procent van de stemmen. De uitslag van het referendum is ongeldig als minder dan de helft van de 16,7 miljoen ingeschreven kiezers komt opdagen.

De Roemeense president, Ion Iliescu, vroeg dinsdag alle politieke partijen in de aanloop tot het referendum een ,,moratorium op electorale disputen'' in acht te nemen. Ze zouden zich tot 19 oktober moeten onthouden van ,,beschuldigingen, ruzies en een toon van geweld''.

Het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken deed gisteren een dringend beroep op alle in het buitenland wonende Roemenen, zelfs als ze illegaal in dat buitenland verblijven, om op 19 oktober hun stem uit te brengen.