Rochelle naar vader

Rochelle, het zusje van het vermoorde `meisje van Nulde', gaat op 16 oktober bij haar vader en zijn vriendin wonen. Dat bevestigt algemeen directeur Groeneweg van Stichting Jeugdzorg Zuid-Holland. Begin juli wees de rechtbank in Dordrecht het ouderlijk gezag over de 5-jarige Rochelle al toe aan haar vader, Martin Huisman. Toch moest zij nog in het kinderpsychiatrisch ziekenhuis in Barendrecht blijven, waar zij sinds augustus 2002 was opgenomen, om de behandeling af te ronden.

Rochelle is het zusje van Rowena Rikkers, die in augustus 2001 na mishandeling werd gedood door de vriend van haar moeder. Rochelle, die erbij was toen haar zusje stierf, werd door haar moeder en de vriend, Mike J., meegenomen op hun vlucht naar Spanje. Na de arrestatie van moeder en vriend woonde Rochelle korte tijd bij haar vader.

Maar zij werd op een advies van Wim Wolters, hoogleraar kinderpsychologie in Utrecht, opgenomen door de Jeugdzorg. Ze was, vond hij, ernstig getraumatiseerd. Hij vond haar vader ongeschikt om haar op te voeden. Het ambulatorium in Zetten voerde, op verzoek van Huisman, een contra-expertise uit. Deze concludeerde dat er geen belemmeringen waren om het meisje bij haar vader te laten wonen. Ondanks de uitspraak van de kinderrechter wilde bureau Jeugdzorg Rochelle in juli nog niet naar huis laten gaan. ,,Ze heeft nogal wat meegemaakt'', zegt Groeneweg. ,,We hebben er nu alle vertrouwen in dat dat gaat lukken, met ambulante hulp.''

Haar vader is dolgelukkig. ,,Eindelijk komt er een einde aan het gevecht om Rochelle'', zegt hij. ,,Ook Rochelle telt de dagen af op een kalender.''

Vandaag dient het hoger beroep in de zaak van de moeder van Rochelle, Wanda R. Zij kreeg in januari acht jaar gevangenisstraf opgelegd. Haar toenmalige vriend Mike J. werd veroordeeld voor doodslag, Wanda voor haar betrokkenheid daarbij.