Philips in z'n nopjes

Philips is duidelijk in zijn nopjes met de prijzen die producenten van halfgeleiders (chips) vandaag de dag op de markt opbrengen. Waarom zou het concern anders een deel van zijn belang in Taiwan Semiconductor te koop aanbieden? Door vijfhonderd miljoen aandelen te verkopen, kan Philips bijna 1 miljard euro aan kasgeld binnenhalen.

Tegelijkertijd vestigt deze stap de aandacht op de waarde van het resterende belang van 19 procent in het Taiwanese bedrijf, die overeenkomt met ongeveer een kwart van de totale marktwaarde van het Nederlandse elektronicaconglomeraat van 28 miljard euro. Die waarde is nooit helemaal tot uitdrukking gekomen in de aandelenkoers van Philips.

Maar terwijl Philips voorzichtig de markt verkent, zou het een radicalere optie moeten overwegen – het afstoten van zijn eigen chipdivisie. Die divisie is voor Philips tenslotte altijd een blok aan het been geweest en boekte in het eerste halfjaar een operationeel verlies van 317 miljoen euro. Het verkopen van de divisie voor een bedrag dat in de buurt ligt van éénmaal de jaaromzet, zou rond de 4 miljard euro kunnen opleveren.

Ook al is dat een schijntje in vergelijking met de waarde van bijna 7 miljard euro van het belang in Taiwan Semiconductor, het bestuur zou zijn verlost van een hardnekkig probleem en zich kunnen richten op de gelijkmatiger winstgevende bedrijfsonderdelen zoals de divisies voor medische apparatuur en licht. Hoewel het waar is dat Philips verwacht dat de chipdivisie in het vierde kwartaal uit de rode cijfers zal komen, blijft het bedrijfsonderdeel van ondergeschikt belang - qua omzet komt het wereldwijd op de negende plaats. Nu de markt voor halfgeleideraandelen is verbeterd – en veel marktpartijen wegen zoeken om te groeien of zich terug te trekken – is het tijd dat Philips laat zien de markt goed aan te voelen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.