Onzeker lot VN-resolutie Irak

Het lot van de ontwerpresolutie voor een grotere rol van de Verenigde Naties in Irak is zeer onzeker, nu de Verenigde Staten gisteren hebben gezegd dat er `geen radicale' veranderingen in de tekst moeten worden verwacht. De Amerikaanse regering is op zoveel verzet bij andere landen tegen de tekst gestuit dat zij voorlopig afziet van het snel in stemming brengen van de resolutie en die mogelijk zelfs intrekt, aldus regeringsfunctionarissen tegenover The New York Times.

Groot-Brittannië doet volgens diplomaten nog een poging veranderingen in de tekst aan te brengen om andere landen in de VN-Veiligheidsraad mee te krijgen. Maar het is zeer onduidelijk of die veranderingen voor de VS en andere landen acceptabel zijn.

Afgelopen maandag werd tijdens een debat in de Veiligheidsraad duidelijk dat de Amerikanen mogelijk niet de benodigde negen stemmen krijgen voor aanvaarding van een resolutie. Als dat wel zou gebeuren, zullen belangrijke landen zoals Frankrijk, Rusland, China en Duitsland zich mogelijk van stemming onthouden, waardoor de resolutie aan gewicht verliest.

,,De resolutie lijkt zo goed als dood'', zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris gisteren. Maar de woordvoerder van het State Department, Richard Boucher, zei dat de VS nog steeds proberen de resolutie te redden. ,,We willen een resolutie, als we een resolutie kunnen krijgen die beantwoordt aan onze criteria en die helpt om internationale steun te krijgen voor het proces van politieke overgang dat begonnen is'', zei Boucher.

De VS hopen met een resolutie voor een grotere VN-rol meer troepen en geld van andere landen voor de wederopbouw in Irak te krijgen. De VS willen voorlopig doorgaan met hun bezetting van Irak totdat een nieuwe Iraakse regering is geïnstalleerd ná verkiezingen. De meeste VN-landen willen al binnen enkele maanden een tijdelijke Iraakse regering geïnstalleerd zien, die dan onder VN-leiding werkt aan verkiezingen en een grondwet.