OM NAAR UIT TE KIJKEN

TONEEL

De bruiloft Het Ro Theater speelt Bruiloft van Elias Canetti, een groteske satire over de ondergang van de mensheid. Een groep bruiloftsgasten gaat zo zeer op in eigen wellust en hebzucht dat ze niet zien dat hun huis instort. De joods-Bulgaars-Duitse Nobelprijswinnaar schreef het in 1932, vóór de machtsovername van Adolf Hitler in Duitsland. Regisseuse Alize Zandwijk wil ons met het stuk wijzen op onze eigen onverschillig egoïsme en hebzucht.

T/m 25 okt in de Rotterdamse Schouwburg. Inl 010-4118110.

DANS

Dance Works Dance Works Rotterdam brengt drie nieuwe choreografieën. In Fern Tree Gully brengt Phillip Adams twee ruimtes samen, die naast elkaar bestaan en niets met elkaar gemeen hebben. Robinson Out of Context van Bruno Listopad gaat volgens eigen zeggen over een vol onbewoond eiland. Quantum Q van Ton Simons is een korte dans op J.S. Bach's 'Prelude en Fuga in D groot'.

T/m 11 okt Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 22 jan. Inl 010-4364511.

MUZIEK

YO! Jeugdopera

Yo! het Internationaal jeugdoperafestival vindt plaats tijdens de herfstvakantie van 16 t/m 20 oktober op divere locaties in Utrecht. Naast kijken en luisteren kan men zelf ook meezingen of op het podium staan. Er zijn optredens van Nederlandse gezelschappen en zangers en en voorstellingen gezelschappen uit Canada en en België.

Inl 030-2302023 of www.yo-festival.nl

POP

David Bowie

Hoewel Bowie veel publiciteit vergaarde bij de lancering van zijn cd Reality met live-streams via internet, komt hij er niet onderuit om ouderwets op tournee te gaan. Hij zegt niet van nostalgie te houden, maar grijpt met zijn muziek terug naar de artrock-injectie die zijn muziek eind jaren '70 onder invloed van Brian Eno en Robert Fripp onderging, o.m. met een goedgekozen cover van Jonathan Richmans ode aan Pablo Picasso.

15 okt Ahoy', Rotterdam.

HISTORIE

H.J.A. Hofland

In het Amsterdamse Persmuseum is van 12 oktober t/m 30 november de tentoonstelling De wereld van H.J.A. Hofland te zien, een beeld van 50 jaar journalistieke carrière. Eerst bij het Algemeen Handelsblad, de Amsterdamse krant die in 1828 werd opgericht. Na de fusie met de Nieuwe Rotterdamse Courant bij NRC Handelsblad. De expositie toont de carrière van de journalist, columnist en schrijver Hofland via krantenartikelen, foto's en tekeningen en `Hofland-prullaria', vergaard bij zijn reizen.

Het Persmuseum, Zeeburgerkade 10, Amsterdam. Inl 020 692 8810.

MODE

Mart Visser

Op zaterdag 11 oktober begint de tentoonstelling Mart Visser Haute Couture in het Gemeentemuseum Den Haag. In de afgelopen tien jaar ontwikkelde Mart Visser (1968) een stijl die wordt gekenmerkt door grafische lijnen in ton-sur-ton tinten. Visser bracht in 1993 voor het eerst een modecollectie uit.

In de tentoonstelling worden opvallende bruiklenen uit privécollecties getoond samen met aankopen van het Gemeentemuseum, aangevuld met schetsen, foto's en videobeelden. Visser kleedde diverse artiesten, zakenvrouwen en politici die bereid waren kleding voor de expositie ter beschikking te stellen.

Mart Visser Haute Couture. 11 okt t/m 1 feb Gemeentemuseum Den Haag. Inl 070-3381111 of www.gemeentemuseum.nl