Nooteboom krijgt prijs

Cees Nooteboom krijgt de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese literatuur. Dat heeft de Oostenrijkse staatssecretaris voor Kunst Franz Morak (ÖVP) gisteren in Frankfurt bekendgemaakt. De prijs (22.000 euro) is de grootste literaire onderscheiding van Oostenrijk. Eerdere winnaars zijn Marguerite Duras, Milan Kundera, Salman Rushdie en Umberto Eco.

Morak noemde Nooteboom (70) een ,,Europese auteur par exellence'', omdat hij onder meer schreef over de Hongaarse opstand in 1956 (Nooteboom was als verslaggever voor Het Parool ter plaatse), over het studentenverzet van mei 1968 (De Parijse beroerte, 1968) en over de val van de Berlijnse muur in 1989 (Berlijnse notities, 1990). ,,Bovendien heeft Nooteboom de reisliteratuur nieuwe glans gegeven.''

Vandaag verschijnen de eerste drie delen van Nootebooms Verzamelde Werken in het Duits en gaat een documentaire over de schrijver in première.