Krijgsgeweld in noorden Afghanistan

In het noorden van Afghanistan zijn hevige gevechten uitgebroken tussen troepen van de rivaliserende krijgsheren Abdul Rashid Dostum en Mohammad Atta. Er zouden al tientallen doden zijn gevallen.

Ooggetuigen meldden vanochtend dat tanks door de straten van Mazar-i-Sharif reden op weg naar het slagveld ten westen van de stad, en dat beide partijen elkaar met mortiervuur bestoken. Een zegsman uit het kamp van Atta zei dat sinds gisteren al meer dan zeventig doden en gewonden zijn geteld. Andere bronnen spreken over de hevigste gevechten sinds maanden en over vele doden.

De Oezbeekse leider Dostum en zijn Tadzjiekse rivaal Atta zitten elkaar al dwars sinds zij als coalitiegenoten in de Noordelijke Alliantie twee jaar geleden de Talibaan uit het noordwesten van Afghanistan verdreven. Dostum en Atta hebben herhaaldelijk verklaard dat zij het onderling eens zijn over de verdeling van de macht, maar dat zij hun lokale commandanten niet altijd in de hand hebben. Die zouden vaak betrokken zijn bij `familiale' conflicten over eigendom van land en toegang tot water.

Wat deze keer de escalatie heeft veroorzaakt, is niet bekend. Wel zijn de afgelopen dagen berichten verschenen over de ontvoering van twee commandanten die behoren tot het kamp van Dostum.

De gevechten in de buurt van Mazar-i-Sharif laaiden gisteren op, juist op de dag dat de Afghaanse regering en de Verenigde Naties in de hoofdstad Kabul een overeenkomst ondertekenden over een programma voor de ontwapening van strijdgroepen. Ontwapening van de talloze milities, met wisselende loyaliteiten, wordt als cruciaal beschouwd voor de stabiliteit in Afghanistan en daarmee voor het voortbestaan van de coalitieregering van president Karzai. Minister van Binnenlandse Zaken Ali Ahmad Jalali zei vanochtend dat hij en andere regeringsfunctionarissen naar Mazar-i-Sharif zouden reizen om te pogen het conflict te bezweren.

De hevigste gevechten zouden zo'n vijftig kilometer ten westen van Mazar-i-Sharif plaatsvinden. Inwoners zeiden vanochtend dat tanks en ander zwaar materieel op weg waren gegaan naar het slagveld, maar dat in de stad zelf niet wordt gevochten. Wel zouden winkels en markten zijn gesloten.

Zowel generaal Dostum als zijn tegenhanger Atta heeft de afgelopen tijd consequent zijn steun uitgesproken voor de regering van Karzai, zonder evenwel hun eigen regionale ambities op te geven. Dostum heeft vorig jaar de eigen volkspartij opgericht, terwijl Atta gelieerd is aan de Tadzjiekse minister van Defensie, Fahim.