Johnny Hoes (86) krijgt Edison

Johnny Hoes, die als schrijver, zanger en producer meer dan 5000 liedjes heeft gemaakt, is gisteravond onderscheiden met een Edison voor zijn totale oeuvre. Hij kreeg het beeld, tot zijn verrassing, uitgereikt tijdens een uitzending van het tv-programma Barend & Van Dorp, waar hij te gast was – samen met zijn nieuwste protégé Harmina, die volgens Hoes in de voetsporen moet treden van de Zangeres zonder Naam, zijn grootste ontdekking.

Hoes, die dit jaar 86 werd, ontving de Edison Oeuvreprijs voor ,,zijn bijzondere, uiteenlopende en langdurige bijdrage aan de Nederlandse muziek'', verklaart de NVPI, de branchevereniging van de platenindustrie die de Edisons toekent. Het is zijn eerste Edison; in zijn gloriejaren, toen hij hits maakte als Och was ik maar en Brandend Zand en zijn eigen succesvolle platenmaatschappij Telstar oprichtte, is hij nooit bekroond. In kleine kring heeft hij al jaren geleden gezegd, dat hij eigenlijk allang voor een Edison in aanmerking had moeten komen. Zijn 65-jarig jubileum vormde een goede aanleiding ,,dat gemis'' goed te maken, aldus NVPI-directeur Paul Solleveld.

De onderscheiding loopt vooruit op een box met zes cd's die volgende week verschijnt met meer dan honderd liedjes van zijn hand. Zelf trok Hoes zich al ruim tien jaar geleden terug uit zijn platenbedrijf, dat nu wordt geleid door zijn zoon Adrian.

Vorige maand werd Johnny Hoes al gehuldigd met een aan hem gewijde avond op het Lowlands-festival, wat hem veel publiciteit opleverde. ,,Het valt me op dat ze nu allemaal ineens heel positief schrijven'', noteerde hij toen in zijn Hollands Dagboek in deze krant. ,,Vroeger zette ik mijn stekels al op, want ik dacht: hoe zullen ze me nu weer onderuithalen. Dat is blijkbaar het voordeel als je 86 bent geworden.''