Het Beeld

Meer dan Twee vandaag en Nova reflecteert Netwerk een politieke identiteit. De uitzending van gisteren was typisch NCRV. In een reportage over het doodslaan van een winkeldievegge in Amsterdam prevaleerde human interest boven de echte problemen, die meer met openbare orde dan met junkieverdriet te maken hebben. Er werd geen verband gelegd met een ander item, dat toch ook in De Pijp was gesitueerd. Een deelraadslid van het CDA boog zich – letterlijk – over een functionaris van de daar gevestigde Arrahmane-moskee, om hem te manen tot het openen van een aparte gebedsruimte voor vrouwen. Het leek een poging tot harde aanpak, maar de lichaamstaal van het deelraadslid verried dezelfde zalvende neerbuigendheid die ooit ten grondslag heeft gelegen aan de huidige problemen met sommige jonge moslims.

Nog duidelijker NCRV was een item over de verkiezing van gouverneur Schwarzenegger. Dat ging in het geheel niet over Californië, en zelfs niet over Amerika, maar over de verschrikkelijke repercussies van filmsterren in de politiek. Dat kan hier ook gebeuren, als burgemeesters en commissarissen van de koningin door het volk gekozen worden. Voor je het weet is André van Duin burgemeester van Rotterdam, waarschuwde Netwerk de voorstanders van meer directe democratie in Nederland.

De vormgeving onderstreepte onhandig de traditionele weerzin van calvinisten tegen film en glamour. Schokkerige beelden van de Arnold-campagne, met veel vlaggen en triomfalisme, werden in de montage voorzien van een celluloidstrook, met dreigende flarden tekst als `film' en `Eastman'.

Nee, dat is hier nu beter geregeld. Bij Barend & Van Dorp voorspelde monarchievorser Kikkert dat de Toestemmingswet voor het huwelijk van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit, zo die nog ingediend wordt, altijd aangenomen zal worden: ,,Een Kamerlid dat ooit wil eindigen als burgemeester van een middelgrote gemeente haalt het wel uit zijn hoofd om tegen te stemmen.'' Hare Majesteit heeft namelijk een grote inbreng bij benoemingen en ze beschikt over een uitstekend geheugen. Onwillekeurig moest ik denken aan een uitstekende reportage van vorige week in Nova, waarin minister De Graaf spitsroeden moest lopen voor een zaal vol burgemeesters. Het morrende regentenvolk, verantwoordelijk voor de openbare orde in eigen gemeente, praatte dwars door zijn verhaal heen. Juist het morele faillissement van die gevestigde orde leidt tot de verkiezing van vermeende volkshelden en de overwinning op straat van het gepeupel. Wat Jeroen Pauw gisteren in Nova vergat te vragen aan de Amsterdamse burgemeester Cohen was of hij zich verantwoordelijk voelde voor de vrijspraak van de employés van een Albert Heijn-filiaal, toen die dit jaar voor de tweede keer een winkeldief gemolesteerd hadden. De aanklacht werd geseponeerd, omdat de Amsterdamse politie geblunderd had bij hun arrestatie. Junks stelen, winkelbedienden meppen en de politie gebruikt iets te veel geweld als ze verdachten van hun bed licht. Maar Netwerk waarschuwt Californië én Nederland voor te veel democratie!