Hersenen Turk weg

Het openbaar ministerie (OM) heeft de hersenen van een van de Turks-Nederlandse slachtoffers van het ongeval in de Amercentrale laten verwijderen. Volgens de woordvoerster van het OM was dit nodig in verband met het strafrechtelijk onderzoek naar het ongeval.

De familie van het slachtoffer zegt hierover niet te zijn ingelicht. Het OM ontkent dit. Het OM hoeft geen toestemming te vragen voor een dergelijke obductie.

Het PvdA-Tweede-Kamerlid Peter van Heemst heeft over de lijkschouwing vragen gesteld aan de ministers Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken) en Hoogervorst (VWS). Hij wil weten of het OM de rouwende familie voldoende duidelijk heeft gemaakt waarom de lijkschouwing noodzakelijk was. Volgens Van Heemst kreeg de familie, die ook verwanten uit het buitenland had laten overkomen, pas tijdens het vrijgeven van het lichaam op een politiebureau in Rotterdam-Zuid te horen dat de hersenen ontbraken. De ontstentenis die toen ontstond was volgens hem onnodig en goed te voorkomen geweest.

De nabestaanden vreesden een onwaardige begrafenis. Het lichaam van een moslim moet intact zijn als het ter aarde wordt besteld. De hersenen zijn uiteindelijk dankzij bemoeienis van burgemeester M. Meijer van Geertruidenberg nog voor de begrafenis in Turkije bij het lichaam gevoegd.

Kamerlid Van Heemst wil precies weten in hoeverre het OM zich heeft ingespannen om de nabestaanden van het Turkse slachtoffer goed voor te lichten over de noodzaak van de obductie.