Griekenland in greep van stakingen

Honderden Griekse politiemannen en -vrouwen, leden van de Havenpolitie en brandweermannen hebben gisteravond het gebouw van het ministerie van Financiën in het centrum van Athene bestormd, dat werd beschermd door honderden hunner collega's. De acties maken deel uit van een stakingsgolf die al een week het land in haar greep houdt.

De syndicalisten van de politie eisen een toelage ,,voor gevaarlijke en onhygiënische arbeid''. Gistermorgen al raakten geüniformeerde betogers slaags met hun collega's van de mobiele eenheid, die traangas inzetten. Er vielen twee gewonden.

Het meest ingrijpend is een staking van de vlees- en viscontroleurs die de toevoer van deze producten in gevaar brengt. Voor onbepaalde tijd hebben hoogleraren, docenten en onderwijzers het werk neergelegd. Ziekenhuispersoneel staakt periodiek en zelfs de rechters onderbraken vandaag hun activiteiten voor twee uren. Allen eisen aanzienlijke salarisverhogingen, in het kielzog van de verhogingen die de regering vorige maand heeft afgekondigd, in het bijzonder voor boeren en gepensioneerden.

Deze `geschenken' werden algemeen in verband gebracht met de verkiezingen die volgend voorjaar moeten worden gehouden. De socialistische regeringspartij PASOK stond in de peilingen acht procentpunten achter op de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie. Dit verschil blijkt na de `geschenkentoewijzing' nauwelijks geslonken. De regering staat bij de huidige stakingsgolf met de rug tegen de muur. Reactie van premier Simitis: ,,Wat er te geven was, hebben we gegeven.''