GALERIESELECTIE

FLORIAN GÖTTKE

De installatie Stumbling Over Distant Planets van Florian Göttke is opgebouwd uit een twintig meter lange en drie meter hoge schildering van een verlaten duinlandschap met daarboven een dreigende lucht. Het landschap zet zich op de grond voort in werkelijke zandduinen met hier en daar een rotsblok. Een camera, die voortdurend heen en weer pendelt, registreert de in het zand rondlopende toeschouwers. Op een monitor worden deze beelden afgewisseld met eerder opgenomen beelden van een acteur die, gestoken in een grijs pak, steeds opnieuw struikelt in het zand. Realiteit en fictie lopend zo vloeiend in elkaar over.

Stumbling Over Distant Planets, installatie van Florian Gottke.

Galerie Metis_NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. 11 okt t/m 2 nov, wo t/m za 13-18u.

NATASJA KENSMIL

Voor haar metersgrote houtskooltekeningen gebruikt en combineert Natasja Kensmil beelden uit kranten, pornovideo's, horrorfilms en de Bijbel. Gezichten van staatshoofden, kunstenaars en andere celebrities worden afgewisseld met bekende symbolen, zoals de Duitse adelaar, het Unicef-logo, hakenkruizen en davidsterren. Kensmil maakt haar tekeningen snel en zonder voorbehoud.

Teksten en beelden buitelen over elkaar heen en doen zo verslag van de gedachten, ideeën en fantasieën van de kunstenaar.

Galaxies `The Unseen', tekeningen van Natasja Kensmil. Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. 11 okt t/m 12 nov, di t/m za 13-18u.

JAN ROELAND

De schilder Jan Roeland werkt al jaren gestaag aan een oeuvre dat zich beweegt tussen geometrische abstractie en figuratie. Eenvoudige, herkenbare motieven als hamers, pingpongballetjes, vliegtuigjes en eenden vormen een relativerend tegenwicht van de formele aspecten van het schilderij. Kenmerkend voor Roelands werk is de uiterste precisie waarmee hij de olieverf op de relatief kleine doeken aanbrengt.

Nieuwe schilderijen Jan Roeland. Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. 11 okt t/m 8 nov, di t/m za 13-18u.

RUUD VAN EMPEL

In de jaren tachtig en negentig werkte Ruud van Empel als art director voor theater- en televisieproducties, en ontwierp hij affiches, postzegels en boekomslagen.

Sinds 1996, toen hij besloot om verder te gaan als beeldend kunstenaar, maakt hij digitaal gemanipuleerde fotowerken. Zelf ziet Van Empel niet veel verschil tussen het maken van affiches of decorontwerpen en deze fotocollages. Het `schetsen, knippen en plakken' vindt nu alleen plaats op de computer. Zijn nieuwste serie, Study in Green, bestaat uit surrealistische beelden van sprookjesbossen en levensechte poppen.

Study in Green, fotowerken van Ruud van Empel. Galerie Hof en Huyser, Bloemgracht 135, Amsterdam. 11 okt t/m 8 nov, di t/m za 13-18u.

DOLORÈS MARAT

De foto's die Dolorès Marat maakte van toevallige passanten in New York zien eruit als oude, licht vergeelde snapshots. Het licht is diffuus en de contouren zijn onscherp, waardoor het lijkt alsof de beelden lichtjes bewogen zijn. De Fresson afdruktechniek die Marat hanteert, draagt bij aan de ingetogen sfeer . Hierbij worden de kleuren in vier drukgangen op aquarelpapier aangebracht. Doordat de kleur wordt opgezogen door het papier, ontstaan melancholische voorstellingen.

New York USA, foto's van Dolorès Marat. MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. 11 okt t/m 9 nov, wo t/m zo 13-18u.

EN VERDER

Foto's van Nicolas Descottes t/m 18 okt bij Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, A'dam; video-animaties en fotoprints van Jan van de Pavert t/m 18 okt in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, A'dam; tekeningen en beelden van Joseph Semah en foto's van Margriet Smulders t/m 5 nov in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen en objecten van Jeroen Henneman t/m 9 nov bij Seasons Galleries, Toussaintkade 70, Den Haag; tekeningen van Anna Frydman t/m 2 nov bij Motive Gallery, Burgwal 2, Haarlem; installatie van Martin Riebeek & Inge Van 't Klooster t/m 19 okt in Galerie Noname, Hoogstraat 32, R'dam; foto's van Erwin Olaf t/m 18 okt bij Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.