EN VERDER

Tuindagen van Beervelde

Op 10, 11 en 12 oktober worden de Tuindagen van Beervelde, een vooraanstaande buitenbeurs in het Belgische Gent. Tijdens de tuindagen zijn o.a. aanwezig: Peter Bauwens met oude en bijzondere maïssoorten. Zoals de maïs die vroeger werden gekweekt door indianen, bijvoorbeeld de Apache Red, de Rainbow en Black Aztec. Ook is er een specialist in kalebassen aanwezig. Verder diverse andere exposantenen een voorbeeld van een bijzondere boomhut.

Tuindagen van Beervelde, 10, 11 en 12 oktober 10-17u. Entree €8. Kind. tot 14 gratis. www.parkvanbeervelde.be

Bodemvondsten

In de centrale hal van de Bibliotheek Rotterdam zijn dertig kijkdozen uitgestald met archeologische vondsten en voorbeelden van scènes uit het leven van vroegere bewoners van Nederlandse steden. De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Convent van Gemeentelijke Archeologen, dat hiermee een beeld wil geven van de resultaten van archeologisch onderzoek in de steden. De dingen die voregere bewoners hebben achtergelaten, leveren merkwaardige, amusante, ontroerende en altijd leerzame verhalen op.

Oude buren, bodemvondsten uit de steden. Centrale Bibliotheek Rotterdam.

Wandelen in Groningen

De oude gangen in de binnenstad van Groningen kennen een lange historie, die voor een deel terug te vinden is in oude protocollen en koopakten in de Groninger Archieven. De wandeling voert langs het Schuitendiep waar zeer veel bedrijfjes aan het diep en in de gangen gevestigd waren. Verder langs gangen in de omgeving van de Rademarkt, het Academieterrein en de omgeving van het Martinikerkhof. De meer dan 100 gangen die nu nog te traceren zijn in Groningen zijn vrij uniek. Waarschijnlijk komen zoveel gangnamen nergens anders voor in steden in Nederland.

De wandeling start en eindigt bij de VVV op de Grote Markt. De lengte is

circa vier kilometer. Boekje 'Ga je Gang in Groningen' (ISBN 90-808159-1-8) is onder meer te koop bij de VVV Stad Groningen aan de Grote Markt voor €7.

Kastelennacht

De kastelen Ammersoyen, Doorwerth, Hernen, Rosendael en de huizen Zypendaal en Verwolde openen op zaterdagavond 11 oktober hun poorten voor nachtelijke activiteiten. Op de kastelen Doorwerth en Hernen is er een spannende tocht langs vertolkers van sagen en legenden. Reserveren is noodzakelijk: 026-3708986. Kasteel Rosendael te Rozendaal is in het duister gehuld en kan met eigen zaklamp doorzocht worden.Kasteel Ammersoyen zorgt voor middeleeuws vermaak met muziek en spelen.

Inl 026-3552555, keuze 3 of www.mooigelderland.nl