Eerste positieve oordeel over kredieten Rusland

Rusland heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een positieve beoordeling van zijn kredietwaardigheid gekregen. Kredietbeoordelaar Moody's waardeerde Rusland gisteren op tot Baa3, de laagst mogelijke positieve beoordeling die als investment grade geldt.

De opwaardering van Moody's kan de voorbode zijn van een nieuwe golf buitenlandse investeringen in de Russische economie. Veel institutionele investeerders, met name Japanse, zijn strikt gebonden aan zo'n minimale kredietwaardigheid. Ook stelt het de Russische regering in staat tegen betere tarieven te lenen.

De opwaardering heeft plaats op een opvallend moment. Rusland is momenteel in de greep van een machtstrijd tussen president Poetin en Michail Chodorkovski, de voorman van Ruslands grootste oliebedrijf Yukos. Door ambivalente uitspraken van ministers en prominente politici over het terugdraaien van omstreden privatiseringen van de jaren negentig, steeg de kapitaalvlucht uit Rusland het afgelopen kwartaal tot een fenomenale 7,7 miljard dollar. Ook op andere fronten boekt Rusland weinig vooruitgang: Transparency International zette Rusland deze week op plaats 71 op de lijst van corrupte landen, een positie die het deelt met Zimbabwe en India.

Moody's vind dat van minder belang dan de degelijke begrotingspolitiek en de consistente liberale koers die Poetin heeft uitgezet. Rusland, zo meent Moody's, heeft voortvarend gebruikgemaakt van de roebeldevaluatie van 1998 en de hoge olieprijzen om zijn staatsschuld af te lossen. De valutareserve – tien jaar geleden nog geen 60 miljoen dollar – staat eind dit jaar naar verwachting op 65 miljard dollar. De regering heeft een stabilisatiefonds van 7 miljard dollar ingesteld en er bestaat brede consensus over het belang van fiscale discipline. De komende verkiezingen zullen daaraan niets veranderen, hooguit beïnvloeden die het tempo van de hervormingen.

De worsteling tussen het Kremlin en Yukos acht Moody's slechts een rimpeltje in een kalme vijver. Moody's: ,,De politieke strijd binnen en buiten de presidentiële administratie bedreigt de brede oriëntatie op markhervorming en economische ontwikkeling niet''.

Het stabiele economische klimaat dat sinds vier jaar in Rusland heerst, vertaalde zich de afgelopen jaren niet in omvangrijke buitenlandse investeringen. De roebelcrisis van 1998, toen Westerse investeerders massaal kopje-onder gingen, lag nog te vers in het geheugen. Maar inmiddels staan ze weer te watertanden. De Russische aandelenkoersen stijgen al jaren terwijl ze elders kwakkelen, de economie groeit jaarlijks met 4 tot 7 procent. Hoewel directe investeringen in Rusland vorig jaar nog een magere 4,5 miljard dollar bedroegen, is dat beeld bedriegelijk omdat veel transacties buiten Rusland plaatshebben. Het Nederlands-Britse Shell wil ruim 10 miljard dollar investeren in een olie- en gasproject bij het eiland Sachalin en 1 miljard dollar in de ontwikkeling van het Salim-olieveld. BP kocht voor ruim 6 miljard dollar de helft van TNK, het vierde oliebedrijf van Rusland. Ook autofabrikanten als Ford en General Motors en bierbrouwer Heineken investeerden honderden miljoenen.

Analist Boris Savronov van zakenkrant Vedemosti zegt verrast te zijn over de nieuwe kredietbeoordeling. Hij had het pas verwacht na de herverkiezing van president Poetin in maart volgend jaar. ,,Een aardig cadeautje, maar ik denk dat het meer zegt over de concurrentie tussen de ratingbureaus Moody's en Standard & Poor's dan over Rusland.'' Savranov verwacht nu een nog hogere rating na een gunstige verkiezingsuitslag.