Den Haag: mogelijk clementie voor Fransen

Nederland houdt er rekening mee dat een meerderheid van de Europese landen Frankrijk niet zal willen dwingen het begrotingstekort al volgend jaar in de pas te laten lopen met de Brusselse begrotingsregels.

Bronnen rondom het kabinet verwachten dat de Europese Commissie in eerste instantie ,,de poot stijf'' zal houden en eind oktober met een voorstel zal komen waarin staat dat de Fransen hun tekort volgend jaar onder de 3 procent moeten brengen. Omdat alleen Nederland en Oostenrijk nog principieel voor het in stand houden van de 3-procents-grens lijken te zijn, is het waarschijnlijk dat een meerderheid van de Europese lidstaten Frankrijk in bescherming zal nemen. Tijdens de volgende vergadering van Europese ministers van Financiën, begin november, zullen de coulante landen voorstellen de aanbeveling van de Commissie af te zwakken.

Frankrijk dreigt volgend jaar voor de derde keer op rij een tekort van meer dan 3 procent op de begroting te hebben. De Fransen hebben laten weten pas in 2005 hun begrotingstekort weer onder die grens te brengen.

Dat is voor het Nederland onacceptabel. Een woordvoerder van minister Zalm laat desgevraagd weten dat Nederland zich zal houden aan de regels. ,,Wij verwachten dat de Commissie dat ook in haar aanbeveling zal zetten.''

Overigens zal pas in januari een beslissing vallen over een eventuele boete-procedure voor de Fransen. Dan verloopt de speciale aanbeveling die de Commissie deze maand opstelt.