De cultuurpaus en de beursbengel

De een laat zijn geld zingen, de ander laat zijn centen zweten.

Het meest succesvolle zakenduo uit de jaren negentig, John en Joop, doet leuke dingen met de miljarden guldens die zij op de piek van de internethausse, medio maart 2000, verdienden met de verkoop van hun Endemol aan het Spaanse telefoon- en internetbedrijf Telefónica. De verkoop leverde hun een plaats op tussen de rijkste Nederlanders, elk goed voor meer dan 600 miljoen euro op de Quote 500 lijst.

Joop van den Ende maakt plezier met geld.

Van den Ende lijkt in de race om de ware cultuurpaus van Amsterdam te worden, een soort moderne Sarphati, die de stad onder meer het Paleis voor Volksvlijt gaf. Van den Ende wil via zijn eigen cultuurstichting het Stedelijk Museum wel ondersteunen en een nieuw theatercomplex aan de Marnixstraat neerzetten. In Duitsland zet hij via zijn theaterbedrijf Stage Holding meerdere musicals op de planken, in Spanje heeft hij net een deelneming in drie theaters gekocht.

Zijn voormalige zakenpartner De Mol maakt geld met zijn geld. Alsof er geen beurskrach is geweest.

Gisteren bleek dat Ajax-commissaris De Mol op de Britse beurs opnieuw wat aandelen van Manchester United heeft gekocht, waardoor zijn totale belang is opgelopen van 3,48 naar 4,11 procent. Hij is nu de op drie na grootste aandeelhouder.

Ook de helden van Old Trafford waren winnaars in de internethausse, maar vielen daarna diep. Nu staat de koers weer in vuur en vlam, opgestookt door overnameverhalen en de echte overname van Chelsea door een Russische miljardair. Afgelopen week verkocht tv-zender BSkyB zijn belang van 9,9 procent in de club. Gevolg: meer beursspektakel. De kopers waren de huidige twee grootaandeelhouders, de Ierse paardenrace-bazen McManus en Magnier.

Op 28 april meldde Talpa Beheer, de beleggingsmaatschappij van De Mol, officieel zijn belang van 3,48 procent. Sindsdien is de koers 80 procent gestegen.

In Nederland heeft De Mol zich, net boven het dieptepunt, ingekocht in Versatel, exploitant van een glasvezelnetwerk voor snel telefoon- en dataverkeer. Ook een gevallen ster uit de internethausse, die na een succesvolle schuldsanering nu koerswinst op koerswinst stapelt. De Mol kocht eind januari 5 procent van de aandelen, sindsdien is de koers opgelopen van 50 cent naar bijna 2 euro. In mei kocht hij nog een keer 5 procent van de aandelen, dat levert nu zo'n 100 procent winst op.

Niet slecht voor een ex-dj bij een radiopiraat (John) en een voormalige winkelier in feestartikelen (Joop).