Conservator verdacht van miljoenendiefstal

Uit het Legermuseum in Delft is de afgelopen zes jaar voor een bedrag tussen de 2 en 4 miljoen euro aan boeken, prenten en schilderijen gestolen. Hoofdverdachte is de 37-jarige oud-conservator van het Legermuseum A.P. uit Leiden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag gisteren meegedeeld tegenover de tv-rubriek Nova. Eerder werd gesproken van een bedrag van 400.000 euro. Volgens directeur G. Groenendijk van het museum is het juiste schadebedrag moeilijk te schatten, omdat de waarde van dergelijke objecten sterk schommelt.

De in april van dit jaar aangehouden A.P. werkte vanaf begin 1997 bij het museum. In die tijd zou hij honderden prenten en boeken hebben laten verdwijnen. Veel prenten en kaarten zijn uit oude boeken gescheurd waardoor de boeken zijn beschadigd. De conservator smokkelde ze naar buiten en verkocht ze onder anderen aan zijn buurman J. van W., een verzamelaar van militaria. Daarnaast verkocht hij veel prenten aan de antiquaar IJ.M. Een deel van de gestolen waar is bij huiszoeking teruggevonden. Veel van de verdwenen voorwerpen maakten ooit deel uit van de bibliotheek van koning Willem I.

A.P. moet maandag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen, Van W. in november. Het onderzoek tegen de antiquaar loopt nog. Volgens de antiquaar heeft hij te goeder trouw gehandeld en wist hij niet dat P. conservator was. P. zou zich hebben voorgedaan als iemand met een grote kunstverzameling in Frankrijk.