Bosnische Serviër Cesic bekent schuld

De Bosnische Serviër Ranko Cesic heeft gisteren voor het Joegoslavië-tribunaal schuld bekend aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

De 39-jarige Cesic is de zestiende persoon die voor het VN-hof schuld bekent aan het tenlastegelegde of onderdelen daarvan. Na zijn arrestatie in mei vorig jaar en zijn eerste confrontatie met het VN-hof een maand later ontkende de Bosnische Serviër iedere schuld.

Cesic was politieman in Brcko en is aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, speciaal de mishandeling van en moorden op moslimgevangenen in het gevangenenkamp Luka in de zomer van 1992. Onderdeel van de aanklachten was de moord op zeker tien gevangenen in dit kamp.

Cesic werd aanvankelijk samen met kampcommandant Goran Jelišic aangeklaagd. Jelišic, bijgenaamd de Servische Adolf, kreeg in 1999 een straf van veertig jaar cel opgelegd. Hij zit die straf in Italië uit. De advocaten van Cesic hebben hem overtuigd om schuld te bekennen, wat betekent dat hij voor strafvermindering in aanmerking komt. Op een speciale zitting moet deze straf nog worden bepaald. Tribunaalmedewerkers gaan uit van een gevangenisstraf van dertien tot achttien jaar cel.

Tijdens een bijeenkomst vorige week in het percentrum Nieuwspoort in Den Haag zei openbaar aanklager Carla Del Ponte dat ze ingenomen is met de schuldbekentenissen. Wanneer oorlogsmisdadigers in het openbaar schuld bekennen is dat, volgens Del Ponte, ,,van groot belang'' voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Een schuldbekentenis is, zo zei de openbaar aanklager, een stap op weg naar een nieuwe evenwichtige samenleving in ex-Joegoslavië.

Daarnaast vergaren de tribunaalmedewerkers tijdens de onderhandelingen over een schuldbekentenis informatie die ze anders ,,niet of heel moeilijk'' zouden kunnen bemachtigen. Daarbij noemde Del Ponte de schuldbekentenis van Nikolic in het lopende Srebrenica-proces. De aanklager gaf niet concreet aan wat die informatie betrof.

Schuldbekentenissen hebben ook tot gevolg dat het VN-hof sneller kan werken en lopende rechtszaken eerder kan afronden. Het tribunaal moet alle lopende onderzoeken volgend jaar hebben afgerond. De rechtszaken moeten in 2008 zijn voltooid, met een uitloop voor de beroepszaken tot 2010.