Berenvriend in Alaska door beren gedood

De Amerikaanse dierenactivist Timothy Treadwell hield van grizzlyberen. Op de website van de door hem opgerichte organisatie Grizzly People schrijft hij dat hij wenst dat ,,de mens in vrede leert leven met de beer''. Zelf gaf Treadwell daar gevolg aan door de wilde dieren voortdurend op te zoeken.

Maar begin deze week werd die passie de 47-jarige Treadwell noodlottig. Hij werd samen met zijn vriendin in een natuurreservaat in Alaska dood aangetroffen door de piloot die hen kwam oppikken. Beiden vonden de dood nadat ze werden aangevallen door de beren waarvoor Treadwell op zijn eigen website zo had gewaarschuwd. `Mensen moeten te alle tijde honderd meter uit de buurt van beren blijven', staat er.

Audio-opnamen die in hun bezittingen zijn aangetroffen vertellen het drama dat zich in het Katmai-natuurreservaat voltrok. Daaruit blijkt dat Treadwell door een beer wordt aangevallen terwijl zijn vriendin, de 37-jarige Amie Huguenard, nog in haar tent zit. ,,Kom hier, ik word vermoord'', gilt Treadwell volgens de Amerikaanse krant Seattle Times. ,,Doe alsof je dood bent'' antwoordt Huguenard geschrokken. Maar Treadwell schreeuwt dat de methode niet werkt. ,,Vecht terug!'' schreeuwt Huguenard, nu in paniek. Treadwell, die geen wapens draagt, zegt dat dat niet gaat en vraagt Huguenard om de beer met een pan op zijn kop te slaan. Dan eindigt de opname.

De politie heeft verkaard dat de opname, afkomstig van een videocamera, geen beelden bevat. Wat eerdere opnamen wel laten zien, is hoeveel risico's Treadwell en Huguenard bereid waren te nemen. ,,Op een zeker moment doet Treadwell iets, en de beer benadert hem onverwacht van achteren. Hij heeft een blik in zijn ogen van `oh, mijn god''', zegt Greg Wilkinson, woordvoerder van de politie van Alaska. ,,Ik weet zeker dat hij altijd heeft geweten dat hij speelde met vuur. Dat was waarschijnlijk ook de aantrekkingskracht'', aldus Wilkinson.