Bellaart mag aanblijven als bondscoach

Joost Bellaart blijft aan als bondscoach van de Nederlandse hockeyploeg, maar krijgt vermoedelijk `een sterke man' naast zich op de bank.

Dat is de uitkomst van een reeks gesprekken, dat de in opspraak geraakte coach deze week heeft gehad met het bestuur van de Nederlandse hockeybond (KNHB) en twee internationals, aanvoerder Jeroen Delmee en vice-captain Teun de Nooijer. Morgen hoopt de bond uitsluitsel te kunnen geven over de definitieve invulling van de rest van de begeleidingsstaf.

Vice-voorzitter Koos Formsma van de KNHB, verantwoordelijk voor de portefeuille tophockey, is niet verrast door de uitkomst. ,,Ik wist vorige week maandag al, nadat ik gesproken had met Jeroen en Teun, dat er nog voldoende draagvlak was om met Joost verder te gaan. De zaak is alleen wat geëscaleerd door die uitgelekte brief van (fysiotherapeut, red.) Van Dantzig. Die meende voor anderen te moeten spreken. Daardoor is verwarring en commotie ontstaan.''

Bellaart is volgens Formsma zodoende ,,onnodig beschadigd'' in de nasleep van het mislukte Europees kampioenschap in Barcelona, waar Nederland vorige maand niet verder kwam dan de vierde plaats. ,,Het is al met al een storm in een glas water, veroorzaakt door een paniekreactie van spelers die de laatste jaren zo'n beetje alles hebben gewonnen, en nu ineens met lege handen staan. Sommigen zijn daardoor zenuwachtig geworden.'' Maar: ,,Een aantal zaken is natuurlijk wel voor verbetering vatbaar. Dat beseft Joost inmiddels ook.''

Bellaart zelf trok vanmorgen gedeeltelijk het boetekleed aan. ,,Er is het nodige fout gegaan bij het EK'', erkende hij tegenover het ANP. ,,Ook ik heb het niet goed gedaan. Daar moeten we allemaal lering uit trekken. Maar echt veranderen als mens en als bondscoach kan en wil ik niet. Ik blijf wie ik ben. Anders kan ik beter stoppen. Maar dat wilden de spelers niet, het bestuur niet en ikzelf ook niet. Daarom gaan we met elkaar door.''

Aanvoerder Delmee hield zich vanmorgen op de vlakte. ,,Het enige wat ik wil zeggen is dat het geen paniekreactie is. Maar goed, ieder zijn eigen mening. Ik heb vertrouwen in hetgeen we de afgelopen dagen besproken hebben, en de koers die nu wordt uitgezet.''

Bellaart (52) vervolgt het olympisch traject sowieso met een sterk gewijzigd medische staf. Teamarts Piet-Hein Kolkman stapte na het EK op uit onvrede over de aanpak van Bellaart. ,,Van Dantzig heeft geen draagvlak meer, dat moge duidelijk zijn'', meent Formsma.

In navolging van Kolkman en Van Dantzig zegden vijf routiniers vorige week bij monde van Delmee het vertrouwen op in Bellaart. De bondscoach zou te emotioneel zijn, te veel uit zijn op persoonlijke eer en glorie, geen invulling geven aan zijn functie, tactisch onvoldoende onderlegd zijn en een zigzagkoers varen. De Nooijer zag evenwel ruimte voor een oplossing.

Assistent Michel van den Heuvel heeft zich volgens Formsma solidair verklaard met Bellaart. ,,Michel staat honderd procent achter Joost.'' Of de andere secondant, Hans Streeder, bereid is door te gaan, is onduidelijk. Hij heeft een verzoek daartoe in beraad. Ook het aanblijven van de derde assistent, oud-international Floris Jan Bovelander, is onzeker. De voormalige strafcornerschutter is momenteel op vakantie, en was deze week niet betrokken bij de beraadslagingen.

De meeste internationals nemen een gereserveerde houding aan. ,,Ik wacht rustig af wat ze nu uit de hoge hoed gaan toveren'', zei doelman Guus Vogels vanmorgen.