Amsterdamse dood door geweld

Geweld blijkt de doodsoorzaak te zijn van een 43-jarige vrouw, die maandagavond overleed na een achtervolging door personeel van een Amterdamse supermarkt. Dat is na sectie komen vast te staan, aldus de Amsterdamse politie.

De vrouw, Anja Joos, zou bier en hondenvoer hebben gestolen in de supermarkt. Enkele personeelsleden holden volgens ooggetuigen achter haar aan, en zouden haar geslagen en geschopt hebben. De politie hield maandag vier medewerkers van de Dirk van den Broek-supermarkt aan, 19, 18, 18 en 17 jaar oud. Dinsdag werd nog een man van 19 aangehouden. Allen zijn van Marokkaanse afkomst.

Burgemeester Cohen stond gisteren in de gemeenteraad stil bij de dood van de vrouw. Hij zei: ,,Een andere norm binnen onze samenleving is dat we conflicten niet met geweld oplossen daar hebben we de politie en het recht voor. Eigenrichting is in onze samenleving niet toegestaan ook dat is een norm. Een andere norm is dat het laf is en elke man onwaardig om een vrouw te intimideren, te slaan en of te mishandelen. Dat geldt des temeer voor mannen die samen met andere mannen één vrouw te lijf gaan. Dit moeten wij openlijk afkeuren en veroordelen.''

De politie kan niet zeggen of de vrouw inderdaad had gestolen. Ook wil ze niet ingaan op meldingen als zouden omstanders zich schuldig gemaakt hebben aan mishandeling. De politie sluit niet uit dat meer mensen worden aangehouden.

Dirk van den Broek heeft in een persverklaring laten weten ,,geschokt'' kennis te hebben genomen van ,,het vreselijke bericht dat mevrouw Anja Joos maandagavond jongstleden door mishandeling om het leven is gekomen, een daad waarbij volgens de laatste informatie ook personeel van onze supermarkt aan het Heinekenplein is betrokken. Bij veel van onze medewerkers heerst ook grote verslagenheid hierover. Wij betuigen ons medeleven aan de nabestaanden van mevrouw Joos.''

De woordvoerder van de supermarkt stelt dat het gaat om een incident. ,,Net nu alle effort was gericht op de security van het Heinekenplein. Alle moderne ideeën over diefstalbestrijding hebben we in de praktijk gebracht. Maar als bedrijf sta je machteloos wanneer vijf mensen stiekem het pand verlaten om iemand te achtervolgen.''

Anja Loos was afkomstig uit Duitsland en woonde in De Pijp. Ze was verslaafd aan drugs en alcohol.

[Vervolg DODELIJK: pagina 2]

DODELIJK

RVD: Ook prins Bernhard betreurt afloop van deze zaak

[Vervolg van pagina 1]

De buurt zag de vrouw altijd in gezelschap van haar twee honden. Maandagavond zou zij de supermarkt zijn binnengekomen om er weer met bier en hondenvoer te vertrekken, zonder te betalen. De Dirk van den Broek-medewerkers kwamen haar achterna. Op de hoek van de

Daniël Stalpertstraat en het Gerard Douplein kwam het tot een confrontatie. Er zou zijn geschopt en geslagen en ook kreeg de vrouw nog een terrasstoel naar zich toe gegooid.

Op vragen van deze krant aan de Rijksvoorlichtingsdienst hoe prins Bernhard op de zaak reageert, laat directeur-generaal Eef Brouwers weten: ,,Het spreekt voor zich dat de prins de afloop van deze zaak betreurt. Hij denkt daar niet anders over dan de rest van Nederland.'' Brouwers zegt geen reactie aan de prins zelf te zullen vragen omdat de RVD-chef de dodelijke afloop van deze winkeldiefstal onvergelijkbaar acht met een eerdere waarbij twee Amsterdamse Albert Heijn-medewerkers een winkeldief mishandelden; een van hen werd daarvoor veroordeeld. Prins Bernhard betuigde oktober vorig jaar in De Telegraaf zijn steun aan de twee medewerkers. ,,Mochten ze een geldboete krijgen, dan wil ik die voor ze betalen'', zo citeerde de krant de prins. Eén van de AH-medewerkers werd veroordeeld tot een boete van 600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij de overvaller had geslagen en geschopt nadat deze zijn mes had weggegooid en al overmeesterd was. De andere medewerker werd vrijgesproken. Prins Bernhard betaalde de boete inderdaad.

De ramen van de Dirk van den Broekvestiging aan het Marie Heinekenplein in Amsterdam zijn vannacht. `Bernhard wat nu?' en `Moordenaars' stond op de ramen, aldus directeur D. Dekker van de vestiging.

De leuzen zijn vanochtend meteen verwijderd. ,,We zullen waarschijnlijk wel aangifte doen, maar de dader was natuurlijk al gevlogen dus of dat nog iets oplevert?'', zei Dekker vanmorgen.

HOOFDARTIKEL: pagina 7