Aanslag (10 doden) na dreigement door imam

Bij een zelfmoordaanslag op een politiebureau in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend tien Irakezen om het leven gekomen inclusief de dader en een medeinzittende van de auto die hij voor zijn actie gebruikte. Elders in Bagdad werd een Spaanse diplomaat vermoord.

Volgens een Amerikaanse militaire woordvoerder werden vijf politiemannen en drie burgers gedood bij de aanslag op het politiebureau in de shi'itische sloppenwijk die bekendstaat als Sadr City. Er vielen 28 gewonden. Op het moment van de aanslag hadden 50 politiemannen zich op het terrein van het politiebureau verzameld om hun loon in ontvangst te nemen.

Aanslagen op de politie als vermeende handlangers van de VS komen geregeld voor, maar achter deze actie zou een heel specifiek motief zitten. Een Iraakse politieman zei dat een shi'itische geestelijke in een naburige moskee de politie had bedreigd. ,,Degene die dit heeft gedaan is de imam van het Vrijdaggebed in de Mohsenmoskee'', zei hij. Volgens hem had deze imam in zijn preken en in brieven aan verscheidene politiebureaus de bestraffing geëist van een politieman die met Saddam Husseins regime zou hebben samengewerkt. De politieman kondigde wraak aan. De beschuldigingen tegen de imam werden door een andere politieagent bevestigd.

De menigte die zich snel op de plek van de aanslag verzamelde viel een Iraakse politieman aan die kwam aanrennen, en ook een cameraploeg van het persbureau AP. Aanwezigen scandeerden ,,Nee, nee tegen Amerika''.

De Spaanse diplomaat werd door een groep mannen doodgeschoten toen hij de deur van zijn woning in Bagdad opende. Het slachtoffer, José Antonio Bernal Gomez, was militair attaché en verbonden aan de Spaanse inlichtingendienst, aldus het Spaanse persbureau EFE. Spanje heeft in Irak een legereenheid van ruim 1.300 man gestationeerd, met name in het shi'itische zuiden van Irak. De Spaanse regering heeft de Amerikaanse interventie in Irak volledig gesteund.