`Woningen staan te duur te koop'

De huizenprijs stijgt licht, terwijl de verkooptijd fors toeneemt. Volgens NVM-makelaarsvoorman Ger Hukker hoeven we ons geen zorgen te maken.

Hij ondervindt aan den lijve hoe de markt ervoor staat. Neem afgelopen week. Toen hield zijn eigen makelaarskantoor in Alphen aan den Rijn een open dag voor de te koop staande huizen. Kandidaat-kopers waren er wel: 120 man sterk. Maar aan de kant van de verkopers waren er ook duidelijk aanwijsbare verliezers. 15 van de 68 woningen werden niet bezocht. Door niemand. ,,Dat is echt een rotervaring voor die mensen'', zegt Ger Hukker.

De reden dat niemand geïnteresseerd is in deze huizen hoeft niet altijd de prijs te zijn, legt Hukker uit. Doordat er zoveel te koop staat, kunnen de kleinste afwijkingen al tot een afwijzing van een potentiële koper leiden. Hukker kan het weten: hij is voorzitter van NVM Wonen, het deel van makelaarsorganisatie NVM waar 2.850 kantoren bij zijn aangesloten: naar eigen zeggen goed voor 74 procent van de Nederlandse woningmarkt. En op weg tussen het hoofdkantoor van de NVM in Nieuwegein en zijn eigen kantoor in Alphen wil hij in een wegrestaurant best nog eens uitleggen dat er volgens hem dan misschien wel heel veel woningen te koop staan – gisteren werd bekend dat er op dit moment een recordaantal van 100.000 woningen op de markt is – maar volgens hem tegelijkertijd ook nog veel verkocht wordt.

Toch lijkt het door alle borden en posters wel alsof heel Nederland te koop staat.

,,Het valt mee op de huizenmarkt. Zeker in het licht van negatieve tendensen zoals de krimpende economische groei, oplopende werkloosheid en op een zeer laag niveau stabiliserend consumentenvertrouwen. Maar het grootste deel van de huizen die te koop staan, is van comfortverhuizers. Mensen die niet per se weg moeten, die al een koopwoning hebben en, zo blijkt uit cijfers, vaak ook niet verder dan een kilometer verderop willen gaan wonen. Zij hebben veel te koop staan.''

Volgens u is er dus maar weinig aan de hand?

,,Natuurlijk: op dit moment is er geen soepele, liquide markt. Mensen horen afschrikwekkende geluiden, voelen zich onzeker, dat is het verhaal. Dat heeft invloed op de koopbereidheid. Het is psychologisch: als je het idee hebt dat de markt in elkaar dondert, dan dondert hij ook in elkaar. Maar ondanks dat heeft de markt ook dit kwartaal in prijs geen terugslag gehad, het kwartaal was in verhouding goed.''

De huizenprijzen in het dure segment daalden al wel het afgelopen jaar.

,,Dat komt doordat het grootste deel van de te koop staande woningen te duur is. De kopers van deze woningen hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan de prijsexplosie met al hun opties, bonussen en handel op de beurs. Tegelijkertijd is het aantal dure huizen te hard ontwikkeld. Het aanbod is nu groter dan de vraag.

Spijt?

,,Ontwikkelaars, adviseurs, gemeenten en makelaars kunnen zich dat aanrekenen. Maar goed: voor alle partijen was dure huizen bouwen aantrekkelijk. Het kon niet op.''

De roep is nu dan ook om goedkope woningen, om de doorstroming weer op gang te krijgen.

,,Tja. Die discussie dreigt nu: alles moet voor starters gedaan worden. Maar daarin moeten we niet doorslaan, dat dreigt nu. Vergeet niet dat dit soort bewoners deze wisselwoningen, want zo noem ik ze dan maar, ook snel weer verlaat. We moeten oppassen ze niet over twintig jaar alweer te moeten afbreken.''

En wat is het advies aan de bezitters van die te koop staande woningen?

,,Menig eigenaar van een duur huis loopt nog met zijn kop in de wolken. Dat is onterecht. De toptijd van hoge prijzen komt niet meer terug. Een prijsaanpassing kan helpen, hoewel dat ook geen garantie geeft dat het huis verkocht wordt. Als er geen noodzaak is je huis te verkopen tegen een topprijs, stop er dan mee. Haal het huis uit de verkoop.''