Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Vragen aan Jakarta

Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) wil opheldering van de Indonesische regering over uitlatingen van minister van Justitie Yusril Ihza Mahendra. Die verklaarde eerder deze week Nederlanders te haten wegens hun optreden tijdens de koloniale periode.

Later vandaag zou De Hoop Scheffer contact opnemen met zijn ambtgenoot Wirajuda. ,,Nederlanders moeten zich schamen'', stelde Mahendra in een vraaggesprek met NOS- en GPD-correspondente Step Vaessen. ,,Door de hand van kapitein Westerling kwamen meer dan 40.000 mensen om in Sulawesi. Nooit heeft Nederland een onderzoek gedaan.''

Het VVD-Kamerlid Wilders heeft vragen aan De Hoop Scheffer gesteld over de zaak. Hij is van mening dat het kabinet het niet zo maar kan laten passeren wanneer een minister van een bevriend land zegt de Nederlanders te haten. Ook zijn collega Koenders (PvdA) noemt de uitlatingen van Mahendra ,,ongepast''. Hij zegt echter de indruk te hebben dat Mahendra zijn uitspraken vooral heeft gedaan voor binnenlands gebruik.

Zowel Wilders als Koenders zegt zich vooral zorgen te maken over de invoering in Indonesië van de shari'a, het islamitisch recht, waarvoor Mahendra zich sterkt maakt. ,,Als dat lukt, heb je de poppen aan het dansen'', aldus Wilders. ,,Dat zou een heel slechte ontwikkeling zijn'', waarschuwt ook Koenders.