Val Servische regering dreigt

Het lot van de Servische regering van premier Zoran ˇZivkovic hangt aan een zijden draad. Aan de vooravond van een stemming over een motie van wantrouwen brokkelt in het Servische parlement de meerderheid van de regerende coalitie af.

De oppositie diende onlangs twee moties van wantrouwen in die op 14 oktober in stemming komen. De belangrijkste is gericht tegen de regering. Om te worden aangenomen moeten de moties worden gesteund door 126 van de 250 leden van het Servische parlement. Als alle oppositiepartijen zich achter de moties scharen, komen ze op 122 stemmen. Maar binnen de zeventien partijen waaruit de regerende coalitie DOS bestaat, rommelt het al geruime tijd. G17 Plus, de oppositionele politieke partij van de radicale hervormers, meldde gisteren dat één DOS-parlementariër is overgelopen, een lid van de partij Vojvodina Coalitie.

Verder meldden Servische media vandaag dat nog zeker drie andere parlementariërs van DOS-partijen overwegen naar G17 Plus over te lopen. Als dat gebeurt, heeft de oppositie de meerderheid om de regering naar huis te sturen en de parlementsverkiezingen te forceren die ze al maanden wenst.

Het overlopen naar een andere partij is volgens een uitspraak van het Constitutionele Hof eerder dit jaar legaal. Het Hof bepaalde dat parlementszetels toebehoren aan parlementariërs en niet aan hun partij.

De sociaal-democratische partij SDP – lid van de coalitie DOS – heeft gisteren premier ˇZivkovic gedreigd de motie van wantrouwen te steunen tenzij hij zijn kabinet ,,grondig wijzigt''. De SDP eist in elk geval de verwijdering van de Servische minister van Transport, Marija Rašeta Vukošavljevic. Zij wordt door de oppositie beschuldigd van malversaties bij een recente, zeer belangrijke parlementszitting, waarbij de gouverneur van de Servische Nationale Bank werd weggestuurd. De SDP heeft tien zetels in het parlement.

De Vojvodina Coalitie – die gisteren een van haar drie parlementariërs naar G17 Plus zag overlopen – meldde te overwegen uit de DOS te stappen en haar steun voor de regering op te zeggen. De Vojvodijnen ,,staan al met één voet buiten de DOS'', aldus het persbureau Tanjug. Ze zijn vooral boos over het uitblijven van het herstel van de Vojvodijnse autonomie (die nog door Miloševic is afgepakt).